Реклама / Ads

 

1| 2642 |29.07.2021 НОВИНИ

Нинова: В преговорите с ИТН защитаваме ангажиментите, които сме поели пред нашите избиратели

.
ББР няма да се приватизира, заяви Корнелия Нинова на брифинг в парламента.

Както вчера заявихме искаме прозрачно всеки ден да отчитаме пред българското общество как вървят преговорите с “Има такъв народ” по приоритети, по политики, върху които да стъпи едно бъдещо редовно правителство. Вчера имаше среща на експертната група по икономика. Стигнахме до съгласие и подкрепа от страна на колегите от ИТН за 8 приоритета, на които ние като коалиция държим през годините и сме се опитвали в предишни събрания да внасяме тези приоритети, но не бяхме подкрепени тогава от мнозинството  от ГЕРБ.

 

Разбира се, тези разговорите ще продължат, защото темата е много всеобхватна. 

 

Първо - държавата да не се отдръпва от ключови сектори, а напротив - да се засили нейната роля на регулатор и помощник на българската икономика. Тук само в частност ще посоча примера с ББР, постигнахме съгласие тя да не се приватизира, а да се преструктурира така, че наистина да стане банка на малкия и среден бизнес.

 

Второ - намаляване на лицензионни и разрешителни режими, които са в тежест на малките и средни фирми.

 

Трето - да изготвим национална карта "Образование и икономика". Тя да е както национална, така и регионална за нуждите от кадри на българските фирми, за да осигурим и работеща икономика, и работни места за завършващите млади хора.

 

Четвърто - намаляване на регионалните различия. Съгласихме се в бюджета за следващата година да осигурим специален фонд, който да бъде насочен към изоставащите региони, за да могат те да наваксат това изоставане. Тук пак в частност ще кажа - сигурно си спомняте нашия Закон за Северозапада, който няколко пъти опитвахме да приемем и не ни подкрепиха.

 

Пето - за общините: постигнахме съгласие част от данъците да остават на разположение на общините.

 

Шесто - за износа. Да увеличим капитала на Българската агенция за експортно застраховане за малки и средни фирми, за да помогнем износа на българската продукция.

 

Седмо - за енергетиката. “Мини Марица-Изток". Искаме от

следващото редовно правителство пред Брюксел да внесе искан  за удължаване на срока на работа на "Мини Марица-Изток", като през това време намерим общо решение в полза на работниците от региона.

 

Осмо - за запазване на ядрената енергетика. 

 

Разбира се, това не изчерпва всички въпроси, които се обсъждаха повече от два часа и половина.

 

Също така искаме да информираме и вас, и обществото, че днес продължаваме по плана и в 14:30 ч. ще проведем експертната среща по съдебна реформа, борба с корупцията и външна политика. Ние изпълняваме ангажиментите, които поехме - да преговаряме с първата сила, която ще получи мандат по политики и по приоритети, като търсим това, което ни сближава. И след всяка следваща проведена среща да информираме обществото за какво сме разговаряли, за какво сме намерили съгласие, какво остава различно, за да се знае, всичко да е публично, всичко да е пред очите на обществото и да няма никакви съмнения за някакви договорки и някакви задкулисни разговори.

 

Разбира се, след като минат преговорите по правосъдие и външна политика също ще ви информираме за това, което сме обсъдили.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 6| 2860 |28.07.2021 Корнелия Нинова: Постигнахме съгласие с ИТН по 15 конкретни теми . 3| 2468 |27.07.2021 Страхил Делийски: Преговорите ще стигнат до успешен финал. После ще е по-сложно . 7| 2526 |27.07.2021 Борислав Гуцанов: Приоритети ни в преговорите с ИТН са социална политика и здравеопазване . 8| 3930 |25.07.2021 Нинова: 60-те човека на протеста от 82 000 членове показват силата на вътрешната опозиция - те не представляват никого, освен себе си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ