Реклама / Ads

 

7| 2398 |01.09.2021 НОВИНИ

Нинова с призив към другите партии: Проявете разум, за да гарантираме стабилност за държавата и сигурност на народа

.
Корнелия Нинова Източник: БГНЕС
След като президентът Радев връчи на коалиция “БСП за България” третия мандат за съставяне на правителство полагаме усилие да направим трайно мнозинство в парламента и редовен кабинет с две цели: да има работещ парламент и това правителство да посрещне кризите, които връхлитат България. И втората цел - това мнозинство и евентуално редовно правителство да започне най-накрая истинската промяна на досегашния модел на управление, за което се обявявахме ние от коалиция “БСП за България” и трите т.нар. партии на протеста.

 От фактите, които виждате в последните дни усилията ни засега не биват оценявани адекватно от колегите, които поканихме на разговори, въпреки нашата диалогичност, търпение, призив за разум и отговорност пред държавата и народа. Особено сложен става този разговор след вчерашната позиция на "Демократична България" изобщо да не дойдат на разговори и отказ да заявят открито мнението си - подкрепяме, не подкрепяме.

 

Разбира се, ние днес ще изчакаме срещата с парламентарната група на “Има такъв народ”. Ще чуем и тяхното мнение, но докато текат тези разговори ние разбираме отговорността, която носим в този момент върху себе си за състоянието на държавата и за това, което ще се случи следващите месеци. 

 

Ето защо сме загрижени за актуализацията на бюджета за 2021г. Досега не сме отваряли дума за бюджета за 2021г., но това е също така отговорно действие, което се очаква от Народното събрание.

 

Всички разбираме, че актуализацията на бюджета е изключителна необходима и важна, за да можем да преизчислим пенсиите,  да осигурим средства за лекари и медицински екипи на прага на ковид-кризата.

 

 Пари за лекарства, средства за опазване на границите, бюджет за обезщетение на бизнеса и на онези работници, които ще останат в кризата без работа или ще бъдат затворени. Призовавам ви да проявим тази отговорност. 

 

Но в същото време ние сме разумни хора и си даваме сметка, че не можем да държим този мандат без край. След като не срещаме разбиране от т.нар. партии на протеста сме готови да го задържим в кратък срок единствено и само, за да направим тази актуализация на бюджета, да не оставяме държавата в тези кризи и хаос и хората без средства да посрещнат зимата.

 

Ето затова днес предлагаме проект на решение на Народното събрание и се надяваме всички да проявим разум и разбиране да побързаме с актуализацията на бюджета.

 

По време на разговорите досега с “Изправи се, БГ! Ние идваме!” водихме разговора за актуализацията на бюджета и съкращаване на сроковете и намерихме разбиране.

“Демократична България” отказаха изобщо разговор, което означава за нас, че те не желаят  това да се случи.

 

Днес разбира се има думата и “Има такъв народ”. Ще проявим разбиране и към тяхното мнение, но водени от отговорността от третия мандат предлагаме Народното събрание да приеме следното решение:

 

Намалява срока за писмени предложения за второ гласуване на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. до 3 септември включително.

 

Комисията по бюджет и финанси да проведе извънредно заседание в събота, 04.09.2021 г., от 11.00 часа до приключване на точките, при следния дневен ред:

 

Точка първа. Приемане на второ гласуване на ЗИД на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г.

 

Точка втора. Приемане на второ гласуване на ЗИД на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г.

 

Точка трета. Приемане на второ гласуване на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г.

 

Уважаеми колеги,

 

от реакцията ви виждам някакво несъгласие. Сигурно сега ще излезете с аргументи за процедурни хватки.

 

Разбира се това е ваша воля. Но за пореден път ви призоваваме - проявете разум, проявете отговорност. Нека да подкрепим актуализацията на бюджета на второ четене, за да не оставяме държавата в кризисно състояние, за да проявим поне тази отговорност и да гарантираме стабилност на България и сигурност на българския народ при идващите кризи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 1| 2745 |31.08.2021 Нинова след срещата с работодатели и синдикати: Опитваме се да постигнем разбирателство за актуализация на бюджета . 82| 7614 |31.08.2021 Нинова: Явно “Демократична България” не искат да започнем промяната на модела “ГЕРБ” . 8| 2564 |30.08.2021 Нинова: С действията си искаме да защитим хората, икономиката и здравната система от идващите кризи . 1| 2461 |30.08.2021 Нинова: БСП ще предложи допълнително финансиране на МВР и Министерството на отбраната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ