Реклама / Ads
57| 3258 |15.02.2021 НОВИНИ

Нинова: С шест електронни регистъра ще помогнем на бизнеса и гражданите в борбата с корупцията и бюрокрацията

.
Председателят на БСП Корнелия Нинова проведе среща с Асоциацията на организациите на българските работодатели. Лидерът бе придружавана от председателя на икономическата комисия в парламента и народен представител от БСП Петър Кънев, депутатите Явор Божанков, Димитър Данчев и експертът Пламен Милев.

„Чухме приоритетите на работодателските организация. Разговорите с представителите на работодателите са изключително важни, защото за БСП социалната политика, здравеопазване и образование са абсолютен приоритет, но за да има средства за тези сфери, трябва да има развита икономика. Затова сме готови с една разумна програма за парламентарните избори, с конкретен план за развитие на икономиката и с акцент българско и родно производство. Представихме нашата предизборна платформа в частта икономика и социална политика и заявихме нашите приоритети”, това заяви Нинова пред журналисти след среща с Асоциацията на организациите на българските работодатели.

 

Лидерът на българските социалисти коментира данъчната политика, на която залага БСП:  „Корпоративният данък за фирмите ще остане 10%, както е досега и той няма да бъде вдиган. Предлагаме промяна в доходите на физическите лица. С нашите предложения 788 000 семейства с деца ще плащат по-ниски данъци, защото предлагаме семейно подоходно облагане с намаляване на данъка с 500 лева на всяко дете”.

 

Корнелия Нинова коментира и предложението на БСП за решаване на големия проблем с административната тежест: „Нашата предизборна платформа предвижда категоричен напредък по изграждане на електронното правителство. Представихме на бизнеса нашите 6 електронни регистъра, които ние предвиждаме да изградим. Те ще помогнат на икономиката, но и са сериозно средство за борба срещу корупцията".

 

Като трети проблем лидерът на левицата определи липсата на кадри в страната. „Българската икономика има нужда от кадри. Затова предлагаме в предизборната ни платформа обвързване на българското образование с нуждите на икономиката. Определяне на ключовите сектори, по които България може да бъде

 

конкурентноспособна и залагане на тези специалности в училищата и университетите, както и държавен ангажимент за стипендии в тези специалности, така че да гарантираме български кадри за българската икономика".

 

 Нинова пое ангажимент за трайно законодателство, без лобистки интереси в него, и с оценка на въздействие на всеки един закон. Тя бе категорична, че е наложително изчистване на лобисткото законодателството, както съставяне на експертен съвет и екип в парламента с ангажимент за трайно законодателство.

 

БСП предлага преустройство на Българската банка за развитие с ориентация към малките и средни фирми, както и увеличаване капацитета на Българската агенция по транспортно застраховане, за да се подпомогне износа: „Нужни са и данъчни облекчения за стартиращи компании и фирми, разкриващи работни места в слабо развити райони”.

 

„Обсъдихме заедно нашето виждане за Плана за възстановяване и развитие. Това са огромни възможности за българската икономика и социална политика. Нашите бележки по плана, който представя правителството и алтернативния план на БСП”, посочи Корнелия Нинова.

 

Асоциацията на организациите на българските работодатели /АОБР/ обединява национално представителни работодателски организации в България – Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ); Българска стопанска камара – Съюз на българския бизнес (БСК); Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

 

Компаниите и предприятията, членуващи в четирите работодателски организации от АОБР, дават работа на 82 % от всички наети у нас. В тях се произвеждат  86 % от брутната добавена стойност в страната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 2976 |15.02.2021 Корнелия Нинова: Здравето не бива да е стока, която се търгува в болниците . 27| 3169 |14.02.2021 Корнелия Нинова: Ще смекчим неравенствата с конкретни икономически и социални мерки . 54| 3865 |13.02.2021 Корнелия Нинова: Никога коалиция с ГЕРБ . 36| 4405 |12.02.2021 ДБ опроверга Нинова: Отклонили поканата. БСП трябвала да свърши своята работа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads