Реклама / Ads
7| 3788 |26.10.2023 НОВИНИ

И Нинова скочи да пази газа на Сърбия и Унгария: Президентът взе едно грешно и едно закъсняло решение

.
Решението на президента Радев да подпише указа за увеличението на руския газ за Сърбия и Унгария, чиито доставки минават през българска територия, е било грешно. Това заяви в предаването „Лице в лице“ по bTV председателят на БСП Корнелия Нинова.
 

"Президентът взе едно грешно и едно закъсняло решение. Подписа указа за таксата, а трябваше да наложи вето, но не го направи. Сега е решил да сезира Конституционния съд, каза Нинова и добави, че заради повишената такса членството ни в Шенген ще се отложи с още.

 

По-рано днес стана ясно, че президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за разпоредбите от Закона за контрол по прилагането на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, с които се налагат „енергийни вноски“ върху вноса на руски природен газ в България, както и върху неговия пренос за Европа през територията на страната ни.

 

По същество мярката означава, че количествата газ по "Турски поток" ще се облагат с допълнителна такса от 20 лева на мегаватчат транзит.

 

Самият газопровод "Турски поток", наричан от последното правителство на Бойко Борисов "Балкански", бе построен при доста неясни условия за отрицателно време, за да доставя руски газ на Сърбия и Унгария. Пътната карта на този проект и до днес не е налична. За сторежа България плати сама над 3 млрд. лева. Газът по тръбата е руски, а количествата са на "Газпром". Логиката би била именно руската компанния да плаща и новата такса. 

 

Според Нинова търсенето на бърза алтернатива на руския петрол с неруски за рафинерията на "Лукойл" е необмислено решение.

 

"Единият вариант за петрол е от Близкия изток, където в момента се води война, а другият са държави като Бразилия и Венецуела, но там ще ни излезе по-скъпо. Но тях не ги интересуват хората, а това кой ще овладее енергетиката, за това им е цялата борба", коментира Нинова.

 

"Направиха тази сглобка и те да си носят отговорността. Но е факт, че се сбиха помежду си на полето на енергетиката за преразпределение на пари, лобита и влияние. Ние оставаме категорична алтернатива на тази сглобка", смята лидерът на социалистите.

 

По думите ѝ България я чака "жестока" инфлация.

 

В проектобюджета за 2024 г. не е заложена компенсация за бизнеса, нито социална програма, а това ще доведе до по-нисък БВП, както и до икономическа стагнация, прогнозира тя.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4779 |26.10.2023 Илиян Василев: Тезата със 73 стотинки на литър е килограм популизъм и грам невежество . 6| 3908 |26.10.2023 Рюте за приемането ни в Шенген: Очакваме оценката на ЕК през декември . 10| 7513 |26.10.2023 Акад. Денков: Президентът Радев не защитава българските, а чужди интереси . 6| 11372 |26.10.2023 "Всичко е като през 40-те години, но сега сме фашисти." Руснаците отговарят на военната пропаганда с улично изкуство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads