Реклама / Ads
0| 4565 |31.05.2016 НОВИНИ

Нинова: Започваме разговори с опозицията за общи действия срещу кабинета

.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова представи в Благоевград решенията от изнесеното заседание на ИБ на партията. „Решихме да започнем незабавни разговори с ръководствата на другите опозиционни парламентарно представени партии и опозиционните в местната власт, които нямат представителство в НС по две теми. Търсим общ фронт, опозиция на ГЕРБ, както и обща подкрепа за тази политика”, каза председателят на БСП”.

Тя подчерта, че не става въпрос за създаване на съюзи, а за подкрепа за политики. „Първо, общи опозиционни действия срещу правителството на Бойко Борисов и второ – да потърсим съюзници за алтернативните ни предложения, за промяната, която предлагаме в политиките – внасяме няколко закона, които изпълняват нашата политика за връщане на държавата в икономиката и за ролята на социалната държава”, заяви Нинова. Тя обясни, че става  въпрос за антимонополно законодателство, защита на дребния земеделски производител и потребителите, защита на малкия и среден бизнес, като целта е да се осигури работеща икономика, която да гарантира приходи, които да служат за развитие на социалната политика.

 

„Ще внесем до края на тази сесия два законопроекта. Единият е за управлението на държавните дружества и държавната собственост. Отделяне на това управление от партийните квоти и политическите назначения. Създаване на условия тези дружества да се развиват, да увеличават възможностите за производство в България и да се спре приватизацията и концесионирането, въобще десните действия в икономиката”, добави Нинова. По думите й, вторият закон е за създаване на държавно предприятие в земеделието, което да изкупува продукция от дребни производители, да я преработва, да продава и да гарантира пазари, тържища и борси, на които всеки земеделски производител да може да продава продукцията си, като помага за нейната реализация. Нинова обяви, че през септември от левицата ще внесат още два такива законопроекта и на база на тези политики, ще бъдат поканени всички опозиционни партии.

 

Нинова обясни, че част от промяната в партията е ръководството да обиколи страната, да се дадат сили и стимул на структурите на БСП за опозиционност и на местно равнище, както и да се решат организационните проблеми. „Навсякъде ще прилагаме еднакъв подход за организационно укрепване”, подчерта тя. По думите й голямата цел е мобилизацията на партията – организационно, като опозиция, като алтернатива на това управление, подготовка за президентски и предсрочни парламентарни избори.

 

Нинова обяви, че в събота предстои заседание на Националния съвет на партията, на което ще се обсъди приемане на решение за вътрешнопартийно допитване по темата за президентската кандидатура. Тя обясни, че ако се приеме провеждането на такова допитване, вътре няма да има имена, а въпросите ще са принципни. „Ако отговорът на партията е за широка лява кандидатура, ще поканим на разговор всички в ляво, за да търсим обща лява двойка, зад която да застанат и хора извън БСП”, добави тя. Според нея, ако мнението е за тясно партийна кандидатура, то партията има процедура за това.

 

„Този мандат на Народното събрание е изчерпан. То има едва една четвърт подкрепа.  Тази коалиция с това плаващо мнозинство, с тази агония всеки път да се правят компромиси да мине едно или друго решение, не са желани вече от българския народ”. Това заяви евродепутатът от БСП/ПЕС и член на ИБ на партията Илияна Йотова. Тя допълни, че не знае точно кога ще са предсрочните избори, но България изключително много губи от европейското си присъствие в момента, именно заради нерешителността на управлението. „Ако ме питате с днешна дата, каква е позицията на българското правителство за либерализцията, примерно, на визите за турски граждани, отговорът ми е „никаква”, посочва Йотова. По думите й, така стои и въпросът по отношение на ангажиментите ни по охрана на границите. „Не може едно сериозно правителство да реагира по начин, по който реагира онзи ден на границата. Моята информация сочи, че не става дума за заблуда на бежанци, а за организирана престъпност, канали, с които правителството трудно се справя”, каза още Йотова. Тя бе категорична, че премиерът Борисов предпочита да води сам политика по тези въпроси, защото поема ангажименти, които не са в интерес на България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4294 |31.05.2016 Кънев пита Нинова: Защо не поканихте Борисов и Първанов пред паметника на Живков? . 4| 6762 |31.05.2016 Само във Фрог: И кварталният може да поиска разпечатка на телефонните ви разговори . 17| 4551 |26.05.2016 Нинова: Правителството готви кражба на ”Напоителни системи” . 16| 5203 |25.05.2016 Нинова: Подготвяме план за развитие на страната, различен от на управляващите
Реклама / Ads