Реклама / Ads
2| 6013 |25.03.2011 НОВИНИ

Нищят темата "Престъпност и енергийна сигурност" на форум в София

.
Кръгла маса на тема: „Организирана престъпност и енергийна сигурност” бе открита днес в Центъра за изследване на демокрацията от зам.-министъра на вътрешните работи Димитър Георгиев, съобщиха от пресцентъра на МВР.
 

По думите на Георгиев глобалните проблеми за опазване на околната среда привличат вниманието към темата за енергийните източници и енергийната сигурност като цяло. Анализите сочат, че организирани престъпни групи са замесени в енергийни доставки не само от трети страни за ЕС, но и в доставки между страни членки на ЕС. Един от факторите, който привлича интереса на организираните престъпни групи към енергийния бизнес, е високата променливост при цените на горивата. Инфилтрацията на организирани престъпни групи в енергийния сектор води до създаване на среда, в която организираната престъпност има способност да въздейства върху цените на енергията. Чрез корупционни практики се реализират капитали, извършват се бързи инвестиционни сделки и се оползотворяват потенциални възможности за пране на пари, допълни още той.

Установените щети през изминалата година от престъпления, свързани с “пране на пари”, са за над 130 млн. лв., като част от тях са в енергийния отрасъл. Важна предпоставка за неутрализиране на рисковете за енергийна сигурност е активното международно сътрудничество на полицейските служби, благодарение, на което се провеждат успешни международни операции, преустановява се дейността на местни и транснационални престъпни групи. Зам.-министърът подчерта, че усвояването на добрите практики от европейски страни в областта на енергийната сигурност е от особено значение. Фактът, че сме тук, е израз на готовността ни да продължим да полагаме усилия за по-адекватни и ефективни действия на правоохранителните органи и пресичане на възможностите за връзка между енергиен сектор и организирана престъпност, допълни още той.

Доклад на тема „Организираната престъпност и енергийни пазари в Европа” представи главният експерт при отдел „Организирани престъпни мрежи” в Европол Стив Харви. „Рискове от организирана престъпност в енергийния сектор на България” бе темата на Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4949 |23.03.2011 Свидетелка по „Белнейски” се шегува със системата . 4| 5717 |17.02.2011 Нищят смъртта на починалата родилка в Търговище . 6| 4611 |05.02.2011 ЕС с проект за намаляване на енергийната зависимост . 4| 4882 |03.02.2011 Стратегията в енергетиката ще нищят премиери в Брюксел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads