Реклама / Ads
0| 7627 |11.09.2022 НОВИНИ

Нищо не е решено. Колебаещите се могат да обърнат вота на 2 октомври, смята социолог

.
Трудно е за предвиждане какъв би бил изходът от изборите, но сегашните резултати до голяма степен възпроизвеждат картината от проучването през октомври 2021 година. Резултатът на ПП е трудно предвидим. ГЕРБ, БСП, ДПС и ДБ са близо до максималния си потенциал.
 

Това заяви пред Българското национално радио социорогът Добромир Живков от агенция “Маркет линкс”. 

 

По думите му се очаква относително ниска избирателна активност, но е висок дяла на хората, които все още не са решили кого да подкрепят на предстоящите на 2 октомври избори. Според него трудно е да се прогнозира колко хора точно ще отидат към урните.

 

“Български възход“ и "Има такъв народ“ са близо до бариерата от 4 процента, но не може да кажем кой е над и кой е под тази черта. Това са проучвания, в които винаги може да има отклонение“, обясни социологът. 

 

По думите му политиците до голяма степен формират обществените нагласи и настроения. Те са успели да използват умело страховете от инфлацията.

“Има принизяване на тази кампания и нейните послания до събуждане на екзистенциалните тревоги на хората. Това е примитивизиране на мисленето на българските граждани”, посочи Живков.

 

Според него заиграването с имагинерен страх е реториката за цените на енергоносителите, защото малко хора могат да направят точни разчети.

 

“Ние всяка година преживяваме по една – две кризи. Много хора вече възприемат ситуацията и в нейния не много реалистичен вариант и са подготвени, други не вярват, че ще преживеем толкова сериозна криза“, посочи още Живков.

 

“Кампанията в момента е вяла. Очаквам през последните две седмици да има по-висока степен на политизиране на обществото ни, което ще доведе и до по- висока избирателна активност. До момента дори не стигаме нивата, които имахме през есента на 2001“, допълни Живков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2825 |05.09.2022 През сълзи след наводненията: Вече нямам нищо . 0| 3032 |25.08.2022 Трайков против да се заминава за Москва. Нищо не налагало задължителни преговори с "Газпром" . 0| 3064 |23.08.2022 Явор Гечев: Не искам да казвам нищо лошо за моята партия, ще му дойде времето и за това . 0| 2811 |22.08.2022 Георги Събев за ДФЗ: В момента сме в ситуация, в която има много шум за нищо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads