Реклама / Ads
12| 4003 |21.05.2021 НОВИНИ

”Ню Геймс” на Божков съди България в Страсбург

.
Огромни компенсации може да плати държавата на обявеното за несъстоятелно дружество “Ню Геймс”. През него бившият хазартен бос Васил Божков организираше лотарията си, преди да се разгори скандала в началото на миналата година. Причината - “Ню Геймс” съди България в Страсбург.
 

Жалбата е подготвена и предстои да бъде изпратена съвсем скоро до Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Ако България бъде осъдена, може да плати стотици милиони левове за нанесени на дружеството щети заради начина, по който държавата прекрати дейността му. Това стана възможно със закон, който забрани дейността на частните лотарии. Лотарийните игри бяха одържавени. 

 

Тогава започна ударът срещу Васил Божков. Прокуратурата започна мащабно разследване срещу бившия хазартен бос. Той бе обвинен в ръководене на организирана престъпна група, данъчни престъпления, изнудване, принуда, пране на пари, подкупи и изнасилвания. Според едно от обвиненията държавата е била ощетена със 700 милиона лева заради невнесени такси за хазарт. 

 

Обвиненията са общо 18. Нито едно от тях не е стигнало в съда.

 

Божков все още се намира в Дубай. Тази вечер в България се прибира неговият съдружник Георги Попов. Очаква се той да бъде предаден на властите.

 

Божков отрича да е избягвал плащания на такси и дори твърди, че е бил изряден платец и е бил рекетиран от бившия вече премиер Бойко Борисов.

 

Освен за данъците и таксите Божков и държавата спорят в съда и за принудителното прекратяване на дейността на дружествата му чрез въвеждането на държавен монопол върху лотариите. През февруари 2020 г. лотарията на Божков спря да плаща на участниците в игрите, след като сметките й бяха запорирани от НАП. Дружествата "Ню Геймс" и "Национална лотария" АД поискаха да бъдат обявени във фалит, припомнят от Mediapool.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3602 |21.05.2021 България се класира на финала на Евровизия . 14| 5831 |20.05.2021 Изненадващо! Дясната ръка на Васил Божков се върща утре в България . 31| 5431 |20.05.2021 El Pais: Умората от корупцията в България отваря вратата към властта на певеца срещу статуквото . 18| 6286 |20.05.2021 32 души от ”Има такъв народ”, ”Демократична България” и ”Изправи се! Мутри вън!” са били подслушвани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads