Реклама / Ads
5| 4568 |29.04.2015 НОВИНИ

Б. Ноев: НСО се къпе в лукс, а няма пари за войниците

.
Бойко Ноев
Замислям се по начина, по който се бяха разделили ролите на този Консултативен съвет - от една страна - президента и военния министър, които се опитваха да играят ролята на „добрите", които проявяваха „загриженост за българската армия", а от другата страна беше „лошият" Борисов, който не дава парите. Авторите на този сценарий, според мен, засилват едни дълбоки противоречия, които все повече се виждат. Това каза в интервю за БНР бившият министър на отбраната Бойко Ноев.
 
Не разбрах защо е необходимо президентът да събира политическите лидери, за да се обсъжда, че трябва да се направи план, да се направи програма. Това на мнозина прозвуча като „дайте да дадем".

Замислям се по начина, по който се бяха разделили ролите на този Консултативен съвет - от една страна - президента и военния министър, които се опитваха да играят ролята на „добрите", които проявяваха „загриженост за българската армия", а от другата страна беше „лошият" Борисов, който не дава парите. Авторите на този сценарий, според мен, засилват едни дълбоки противоречия, които все повече се виждат.

Отбраната и армията ще пострадат от това, защото се превръщат в „поле на изява на болни амбиции", опасява се Ноев.
Армията ни не е голяма за нашия БВП и нашето население. Тя е, според мен, оптимална. Просто броят на войниците и бойната техника не е единственият индикатор, който да покаже адекватността на една армия.

У нас неправилно се подхожда към въпроса за ресурсите за сигурност, като цяло, защото на сектора се гледа много фрагментирано, твърди Ноев. Повечето политици смятат, че за сектора отговарят МВР и НСБОП и армията априорно е изключена от дебатите за сектора.

Силно съм критичен към продължаването на съществуването на НСО. Ако погледнете парите за „Сигурност", имате 1 млрд. за отбрана, милиард и нещо за МВР, 140 милиона е ДАНС, 40 милиона са подслушвачите и проследяващите - ДАТО, 40 милиона е НСО. Това, за мен, е най-голямото безобразие. Лицемерно звучи, когато политиците се събират на Консултативен съвет и казват, че няма откъде да вземат пари за обувки и дрехи на войниците, и за заплати, а от друга се къпят в лукса на една охранителна служба, която е далеч привиегирована, освен това е военизирана служба. В НСО работят около 1200 души, което е бригада или батальон, коментира Ноев.

Той коментира и протестите в Иганово. Няма такова нещо като български военно-промишлен комплекс. Има предприятия на отбранителната индустрия, които заемат определени пазарни ниши с добър експортен потенциал, и работят добре. Най-лесно е да кажеш, че някой е дошъл и е хвърлил бомба. По-трудно е да кажеш, че там има лоша трудова дисциплина или лоши технологични условия. Но има разследване. Надявам се, че истината ще излезе наяве, каза още той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 5248 |22.03.2015 Б. Ноев: Няма нужда от НСО заради шепа властимащи . 24| 4750 |18.03.2015 Бойко Ноев: УБО се възроди, подслушва и дебне хора . 32| 5074 |11.03.2015 Ноев: Идеологизиране на миналото и настоящето на войската е неморално . 16| 5135 |10.02.2015 Бойко Ноев: С оръжие имперския реваншизъм на Путин не може да се победи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads