Реклама / Ads
32| 5072 |11.03.2015 НОВИНИ

Ноев: Идеологизиране на миналото и настоящето на войската е неморално

.
Бойко Ноев
Тези пословични 39 процента имат няколко важни интерпретации, надхвърлящи рамките на военното разузнаване. Хората, които познават добре системата на отбраната знаят неписания закон, особено да се внимава, с три групи взаимоотношения: първо, делението на “млади” и “стари”, второ - деленето на военни и цивилни и трето- равнопоставеността на трите вида сили, казва бившият министър Бойко Ноев.
 
Имам усещането, че днешното ръководство на МО не си дава сметка за тези неща и е възможно това да създаде проблеми. И друг важен момент- мнозина от висшето и средно командно ниво на армията са започнали кариерата си преди 1991 г. Те са полагали клетва към България и заедно със своите семейства са посветили живота си досега на войската. От днешния началник на отбраната и надолу под него... И днес на бойна вахта на корабите, в авиацията и в модулните екипи, които спасяват затрупаните от стихията сънародници има и такива жени и мъже в униформа, които са започнали военната си кариера преди 1991 г. И бих попитал военния министър в кои проценти ги слага....Всички народни представители, бивши офицери, генерали, адмирали в днешния парламент също попадат в тази категория. А от тях военният министър очаква подкрепа, нали... Питам се докога хората на отговорни позиции днес и които са служили във войската и преди 1991 г. ще си мълчат по тези въпроси. А тези въпроси са адресирани право към тях и преди всичко към тях, коментира бившият министър на отбраната и бивш посланик в НАТО Бойко Ноев пред "Фокус".

Неотдавна министър Ненчев бе цитиран да нарича служилите в редовете на българската армия преди 1989 г. “терористи”, защото служили по времето на бившия режим. Тези думи получиха широк негативен отзвук. Нещо повече, смятам идеологизирането на миналото и настоящето на войската за крайно неморално и вредно.

Ноев коментира и позицията на президента и правителството по проблемине на сигурността. За президента вече споменах едно широко разпространено впечатление. Неговото мнение по въпросите на сигурността изглежда твърде компрометирано през изминалите години и каквото и да каже едва ли някой ще му обърне особено внимание, за съжаление. Казвам за съжаление, защото той иначе изглежда да стои на твърди и последователни позиции относно геополитическата ориентация на България и нуждата от адекватен отбранителен бюджет, смята бившият министър.

 Що се отнася до правителството, бих споделил следното наблюдение. Коалиционната формула очевидно не е лесна и е единствено възможната от гледна точка на здравия разум. Трябва обаче да се преодолее наложеното в обществото впечатление, че ресорите извън ГЕРБ са оставени на самотек, че съответните министри са оставени да правят каквото си искат и че евентуалните грешки ще тежат само на техните съответни политически партии. Те тежат на цялото управление, а и на авторитета на премиера също. Така например, вече нашироко се говори, че “Борисов е отдал отбраната на концесия”, че имал явна неприязън към проблемите на войската. Тези спекулации са вредни и имам основание да вярвам, че са несправедливи, но сигурно заслужават съответното внимание, казва Ноев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5135 |10.02.2015 Бойко Ноев: С оръжие имперския реваншизъм на Путин не може да се победи . 11| 4493 |07.01.2015 Б. Ноев: Президентът не решава дали границата да се пази от армията . 5| 5329 |06.01.2015 Бойко Ноев: Никой не казва колко бежанци можем да приемем . 8| 5352 |20.11.2014 Бойко Ноев: Армията да патрулира по границата, не МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads