Реклама / Ads
11| 4492 |07.01.2015 НОВИНИ

Б. Ноев: Президентът не решава дали границата да се пази от армията

.
Бившият военен министър Бойко Ноев
Това дали армията ще пази границата ни не се решава от президента. Когато армията отива да помага на границата не следва да се тълкува като провокация срещу Турция. Българо-турските отношения до голяма степен зависят от спокойната обстановка по границата. Засилването на охраната ни не означава провокация и война.
 
Това каза Бойко Ноев, бивш военен министър в правителството на Ренета Инджова, в сутрешния блок на бТВ. увери Бойко Ноев. Според него съседите ни имат интерес от запазване на добрите отношения с нас. Те не могат да се справят с бежанците. Нужно е да се изпратят специализирани звена по тяхната граница.

Вчера президентът Росен Плевнелиев коментира казуса така: "Идеята за участието на българската армия в опазването на границата с Турция меко казано не е добра. Тя може да се превърне в много сериозен външнополитически проблем за България".

Ноев припомни, че на заседанието на Консултативния съвет при президента е било заявено, че бежанския поток представлява пряка заплаха за националната ни сигурност. Наследството, което получи вътрешният министър, е много тежко, призна Ноев. Полицаите бяха изкарани по унизителен начин да пазят границите ни, за да запушат политически грешки. Когато полицаите искат помощ, ние не можем да ги оставим. В момента не достига компетентност, решителност и крайно време е правителството да се захване с този проблем.

Ноев е категоричен, че оградата по границата върши работа, защото седем пъти по-малко бежанци преминават границите ни. Цената на оградата по границата ни е нищожна на фона на разходите за заплати на командированите полицаи по границата. В момента всеки се спасява поединично. България трябва да защити своята територия и своите граждани. Трябва да се заяви открито, че повече бежанци ние не можем да приемем.

20 000 или 30 000 души за кратко време могат да създадат извънредно положение, тогава и избори няма да ни помогнат, увери Ноев. Това не е хуманитарен проблем, а заплаха на националната сигурност. Ако България не може да даде подслон на бежанците трябва да го обяви. Трябва да се посочи, какъв е капацитетът ни. Какъв е прагът, от който започват безредиците? Тогава ще трябва да се намеси армията. Това са хиляди хора, които не са интегрирани, гладни, голи, на студено, без пари.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5326 |06.01.2015 Бойко Ноев: Никой не казва колко бежанци можем да приемем . 14| 4318 |06.01.2015 И президентът поиска границата да се охранява само от МВР . 0| 4370 |28.12.2014 Вицепрезидентът на Индонезия: Изчезналият самолет вероятно се е разбил . 0| 4813 |23.12.2014 Президентът благодари на РЕФАН за „Българската Коледа”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads