Реклама / Ads
7| 4979 |05.10.2020 НОВИНИ

Nordic Monitor: Турското посолство в България е участвало в шпионска кампания срещу критици на Ердоган

.
Турското посолство в българската столица София участва в мащабна шпионска кампания срещу педагози, журналисти и критици на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Според официалния документ турското посолство е събирало информация за турски и български граждани, за които се смята, че са свързани с движението Гюлен/Хизмет, представители на български неправителствени организации, учители и служители от местни училища и журналисти, които са работили за българското издание на ежедневника Zaman, и докладва на турското външно министерство.
 

Това разкри комюникето на външното министерство, получено от изданието Nordic Monitor, което публикува и документа. Интеренет сайтът е свързан с неправителствената организация "Северна мрежа за мониторинг на научните изследвания"*.

 

 

Поверителният документ включваше номерата на турския и българския паспорт на критиците в България.  Чуждестранното комюнике е подписано от тогавашния ръководител на отдела Йозгюр Гьокмен, който служи като първи съветник в турското посолство в австрийската столица Виена от януари 2017 г. Австрия е сред онези страни, в които турските правителствени агенти са се засилили шпионаж на турци и турски организации през последните години.  Документът на външното министерство разкрива, че списъкът за шпионаж е предаден на полицейското управление в провинция Ризе на 11 ноември 2016 г. от генералната дирекция на министерството по консулските въпроси, за да помогне за започване на наказателно преследване по обвинения в тероризъм, става ясно още то публикацията.

 

"Режимът на Ердоган слага етикет "терористи" на опозиционерите", коментира публикацията пред БНР журналистът от obzornews.bg. Тайфур Хюсеин, който добавя, че не е изненадан от разкритието.

 

Той подчерта категорично, че България е единствената страна от ЕС, която връща в Турция опозиционери на Ердоган.

 

"За определени години става дума за около 90 случая на година", посочи журналистът и уточни, че това показва погазване на много международни спогодби.

По думите му в момента излизат документи, които потвърждават това, което е било публична тайна досега.

 

"Особено след мащабния корупционен скандал през 2013-а г., когато управляващите в Турция бяха уличени в корупционни практики. Това обърна посоката на държавата - започнаха масови чистки в определени сфери", разказва още Хюсеин.

 

Журналистът подчерта, че външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу е обявил в началото на тази година, че част от работата на турските дипломати е да събират сведения за опозиционерите извън страната.

"Става дума за турски граждани, които легално пребивават извън родината си, но са преследвани от собствената си държава".

 

По думите на Тайфур Хюсеин след опита за преврат през 2016 година тази тенденция се е засилила още повече."Много преди 2016-а се говореше за това, какво се случва във външното министерство на Турция, защото дипломати от кариерата бяха уволнени, а в последствие - след 2016-а година, уволнени с президентски декрет, което означава, че им е наложена социална изолация, за да не могат да намерят работа в страната". 

 

Етока какво още се казва в материала на Nordic Monitor, който до момента не е коментиран в България.

 

След опит за преврат в Турция през юли 2016 г. турските посолства и консулства се превърнаха в инструменти за шпиониране в ръцете на турските ислямистки владетели. Турските дипломатически и консулски представителства по света систематично са шпионирали критици на президента Ердоган, профилирали са техните организации и са изброявали имената им, сякаш са част от терористична организация. Работата като учител в училища, вдъхновени от Гюлен, или участие в институции с нестопанска цел, свързани с движението в чужбина, се считат за терористични актове от правителството на Ердоган.

 

Ясно е, че турските дипломатически мисии нарушават вътрешното законодателство на приемащите държави и принципите на международното право, като провеждат незаконни кампании за събиране на информация и обширни разузнавателни операции. Пратениците на Ердоган се ползваха от привилегиите и имунитета, описани в международните конвенции, докато систематично шпионираха критици на президента, събираха информация за турци, живеещи в чужбина, и я предаваха в централата. Документът разкрива тайната шпионска дейност на българска територия, която е насочена към критиците като част от дългата ръка на президента Ердоган.

 

През февруари външният министър Мевлют Чавушоглу потвърди тайните шпионски операции на турски дипломати на чужда земя. Чавушоглу каза, че турските дипломати, назначени в посолства и консулства, са получили официални указания от правителството да извършват подобни дейности в чужбина. „Ако погледнете определението за дипломат, то е ясно. ... Събирането на разузнавателна информация е задължение на дипломатите “, каза Чавушоглу пред турски журналисти на 16 февруари 2020 г. след конференцията по сигурността в Мюнхен, добавяйки: „Събирането на разузнавателна информация и събирането на информация са факт."

 

В интервюто си за The Globe and Mail, турският посланик в Канада Керим Урас също призна, че е шпионирал 15 турско-канадци. „Всяко посолство ще се съсредоточи върху заплахите, насочени към техните страни. Това прави всяко посолство “, каза той пред The ​​Globe and Mail.

 

Турският посланик в Уганда Керем Алп разговаря с държавната агенция Анадолу през март и потвърди, че турските дипломати събират информация за бизнес дейността на критиците на Ердоган, живеещи в чужбина, и профилират своите компании, сякаш са част от терористична организация. Алп разкри също как посолството събира информация за медицински персонал, възпитатели и хуманитарни доброволци, работещи за угандийски институции.

 

„Имаше някои последователи на FETO, които се бяха опитали да се скрият в Уганда и работеха в училища или болници. Те се маскират като хуманитарни работници “, каза той пред новинарска агенция. FETO е унизителен термин, измислен от турското правителство за означаване на движението.

 

Турското правителство също се е възползвало от проердоганските мрежи и организации на турската диаспора. През последните няколко години асоциациите на турската диаспора бяха обвинени, че действат като дългата ръка на режима на Ердоган в Европа, а някои от тях са поставени под наблюдение от местните разузнавателни агенции. След опита за преврат някои европейски държави започнаха разследвания срещу турските имами, свързани с Турската дирекция по религиозните въпроси (Диянет), идеологически и политически държавен апарат, натоварен с разпространението на политическата ислямистка идеология на Ердоган както в страната, така и извън нея.

[...]

Турският президент се обърна срещу движението Гюлен след големи разследвания за корупция през декември 2013 г., които инкриминираха Ердоган, членовете на семейството му и неговите бизнес и политически сътрудници. Заповедта да се шпионират хора и организации, свързани с Гюлен, е в началото на 2014 г. и доброволците на движението са били обект на наказателно преследване по изфабрикувани обвинения в тероризъм.

Репресиите срещу движението се засилиха след опита за преврат. Оттогава активите и богатството на отделни лица, корпорации и организации, за които се смяташе, че са свързани с движението, бяха маркирани като военна плячка, отворена за грабеж. Повече от 130 000 държавни служители са уволнени от правителството без ефективно съдебно или административно разследване, 4560 от които са съдии и прокурори и са заменени от проердогански служители.

 

====

* Ето какво пише в представянето на неправителствената организация: Nordic Research Monitoring Network е организация с нестопанска цел, която има за цел да повиши осведомеността относно радикалните и насилствени екстремистки тенденции в Европа и извън нея, със специфичен фокус върху модели, които могат да нарушат социалния мир, хармонията и интеграцията на общността. Надява се да допринесе за дебата за това как нациите трябва да предотвратят и да се борят с радикализацията с тясно сътрудничество и сътрудничество между всички заинтересовани страни на всички нива на управление, включително общността на НПО и гражданското общество.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 61| 23027 |18.09.2020 Димитър Ганев: Целият връх на българската власт е работил за турското посолство . 4| 4251 |30.03.2019 ВМРО готви протест пред турското посолство в София . 5| 4588 |28.06.2018 Местан: Службите знаят, че не съм се крил в турското посолство, вечерях . 1| 5371 |30.07.2017 Турското вероизповедание спря парите на имамите у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads