Реклама / Ads
43| 9626 |22.08.2011 НОВИНИ

Нов наркобос: Плащам на МВР и съм недосегаем

.
Ако видите в София черен джип "Хамър", следван плътно от мерцедес, също черен - G класа, които мачкат всички шофьори наоколо, минават на червен светофар и ни връщат в престъпния свят 10 години назад, да знаете, че вътре не се возят Маргините, нито Таки, а още по-малко Златко Баретата.
 

 

На задната седалка в мерцедеса седи един 36-годишен мъж, който контролира продажбата на наркотици на територията на столичното шесто полицейско управление, пише в. 24 часа. Този много важен в бизнеса с дрога район обхваща част от центъра, Красно село, Овча купел, Борово, Княжево, Лагера, Хиподрума, Витоша, Бояна, Драгалевци, Симеоново, а мъжът в джипа се казва Ицо Байков. Той е най-агресивният играч на наркопазара в момента, който опитва да завзема силово нови територии и мечтае да установи монопол в София, който бе разбит след ареста на бандата на Златко Баретата и бягството на Таки от страната. Байков не е известен на широката публика, но няма дилър в столицата, който да не е чувал за него. Криминалната му история или поне тази част, която е известна на МВР, не е особено атрактивна. Задържан е през 2002 г. в София за грабежи, а две години по-рано в Перник - за отвличане.

 

Преди 5-6 години той е работел във "Фирмата" на Златко Баретата. "Беше зареждач, носеше материал на дилърите в района на Белите брези, той там и живее - разказва стар софийски пласьор. - След като прибраха Златко, се отдели и започна да работи за себе си. От две години е много силен в района на Шесто". Желанието на Байков да завладява територии не убягва от вниманието на столичната полиция и антимафиотите от ГДБОП. "Напоследък той се опитва да навлиза в съседния четвърти район - разказва спецполицай. - Имаме сигнали, че мачка дилърите там, които са креатури на бившия отговорник за Лозенец Темерута." Ицо Байков обяснявал на всички, че той е "човекът за цяла София" и е недосегаем, защото плащал на полицията и прокуратурата. "На улицата" дори се носят слухове, твърде вероятно пуснати от самия него, че през зимата е платил 200 хиляди лева за свободата си.

 

Причината да се говори всичко това е един арест през февруари, от който обаче Байков се измъква твърде бързо.

"Той беше обявен за издирване още през миналата година заради един побой над наркодилър - разказва антимафиот. - Издирваха го в продължение на година и половина заради инцидент от 2009 г. в квартал Борово. Той и хората му бяха хванали един дилър в автомобила му. Пласьорът успял да се заключи в колата, но те разбили стъклата, извадили го отвън и го бяха пребили толкова жестоко, че бе открит в безсъзнание." В началото на годината в ГДБОП получават информация, че Ицо Байков се крие в апартамент в софийския квартал Лагера. Жилището се оказва на ул. "Ами Буе", недалеч от магазина на "Шкода". Арестът става в началото на февруари. Мъжът е задържан в кафене в същия район.

 

Веднага след това антимафиотите обискират жилището и откриват там 25 грама кокаин, 80 грама амфетамин, марихуана и незаконен пистолет. Освен Байков първоначално е задържан и негов приятел, както и гаджето му. Първо наркоотговорникът за Шести район е прибран за 24 часа. В ГДБОП образуват дознание срещу него за наркотиците, а в районната прокуратура му повдигат обвинение и удължават ареста му с още 72 часа. След това антимафиотите го предават на магистратите заради старото разследване за побой над дилъра в Борово. По новото обвинение за наркотиците обаче Байков се измъква сух, защото апартаментът, в който са намерени дрогата и пистолетът, не е негов, а той живее там с приятел и с гаджето си. Няма как да се докаже, че наркотиците са негови. Така 96 часа след ареста, предшестван от 18-месечно издирване, Ицо Байков излиза на свобода. И започва да разказва на всички, че са го пуснали, защото работи с МВР и прокуратурата. Той е толкова убедителен, че скоро започва да се говори и за конкретна сума, която е платил за свободата си. Тя набъбва от уста на уста и стига 200 хиляди лева. Сега Байков живее в кв. Белите брези в пряка на ул. "Дойран" и всеки ден може да бъде видян в заведението "Ла Кубанита", което се намира зад бензиностанцията на "Шел" на бул. "България". (24 часа)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 7202 |17.08.2011 Плащаме изравнителните сметки за парно . 18| 5641 |29.06.2011 ДКЕВР пак ни цака - плащаме повече за топло от обещаното . 6| 4677 |04.05.2011 Ще заплащаме „Гражданска отговорност” еднократно . 32| 5224 |18.04.2011 Плащаме 24 лв. за частен преглед

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads