Реклама / Ads
2| 2566 |24.07.2023 НОВИНИ

Нов обрат по делото за Пловдивския панаир

.
Източник: личен архив
Върховният касационен съд (ВКС) реши окончателно, че Агенцията по вписванията не може да обжалва решението на съда за Пловдивския панаир, става известно от сайта на съда.

С решение от 20 юли върховните магистрати потвърдиха определението на Апелативен съд - Пловдив, с което се отхвърля жалбата на Агенцията по вписванията срещу решението на съда, с което се отменя като незаконосъобразен отказът ѝ да бъде вписвано в Търговския регистър увеличаване капитала на „Пълдин Туринвест“ АД от 177 984 899 лв. на 194 299 299 лв. с непаричната вноска с предмет 16 314 400 броя акции от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД, както и на особените условия за прехвърляне на акциите на „Пълдин Туринвест“ АД.

 

С решението си Пловдивският съд даде задължителни указания на Агенция по вписванията да извърши исканото вписване.

 

Съставът на ВКС възприема изложеното в обжалваното определение на съда в Пловдив становище, че Агенцията по вписванията не притежава активна процесуална легитимация да атакува съдебния акт за отмяна на отказа ѝ да извърши вписване/заличаване/обявяване, както и че този акт е необжалваем и окончателен, поради което жалбата срещу него е недопустима.

 

БТА припомня, че на 17 май от ПП-ДБ съобщиха, че Окръжният съд в Пловдив е отменил като незаконосъобразен отказа на Агенцията да впише увеличаването на капитала на „Пълдин Туринвест” и определи решението си като неподлежащо на обжалване.

 

В молбата си обаче лидерите на ПП-ДБ се позовават на съдебната практика, че Агенцията по вписванията е страна в процеса, призвана да брани обществения интерес, който включва и законосъобразността на вписванията. А случаят с Пловдивския панаир е от изключително висок обществен интерес, смятат от коалицията.

 

На 12 май служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов пое ангажимент още веднъж да бъде разгледана възможността за намиране на юридическа основа държавата да си поиска обратно акциите в Пловдивския панаир.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2549 |24.07.2023 Адвокат Менков: Присъдата по делото Милен Цветков ще повлияе като генерална превенция върху шофьорите . 3| 2361 |20.07.2023 Започва делото срещу Чеченеца, Куката и Емили Тротинетката за хулиганство . 1| 3038 |19.07.2023 В ”Честно казано с Люба Кулезич”: Делото за оглозганата КТБ, 9 години по-късно, пак влиза в съда . 0| 2389 |18.07.2023 ЮИДП с призив: Превенцията – най-добрата защита от горски пожари!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads