Реклама / Ads
7| 3795 |06.03.2023 НОВИНИ

На първа инстанция: Съдът спаси Пловдивския панаир от лапите на Гергов

.
Нередовно свикано е било Общото събрание на акционерите в “Пълдин туринвест”, което в края на ноември миналата година прие да увеличи капитала си в Пловдивския панаир с варенските акции. Следователно всички негови решения са незаконосъобразни, заключи Окръжният съд в Пловдив, цитиран от “Дневник”.
 

Така на практика магистратите спряха на първа инстанция Георги Гергов от придобиването на мажоритарен дял в Пловдивския панаир.

 

Решението може да бъде обжалвано пред Апелативмния съд в Пловдив.

 

29% е размерът на варненските акции в Пловдивския панаир. На 24 ноември м.г. Общинският съвет в Пловдив гласува решение, с което поиска от представителя си в Общото събрание на акционерите на "Пълдин туринвест" да гласува против апорта на акциите, но решението в крайна сметка бе прието няколко часа по-късно. Георги Гергов отказа да се съобрази с блокиращата квота, която Пловдив има като съдружник в компанията.

 

Апортът означава, че дяловото участие на общината в “Пълдин туринвест” намалява с малко над 2%.

 

Веднага след това групата общински съветници от "Демократична България" поискаха от кмета на града Здравко Димитров да оспори решенията на акционерното събрание по съдебен ред.

 

В жалбата, която Димитров подаде пред съда бе записано, че според текстовете на Закона за приватизация и следприватизационен контрол общинският дял в търговски дружества не може да бъде намаляван без изрично решение за това на съответния Общинския съвет.


Освен това Общинският съвет в Пловдив изрично е изразил желанието си за активиране на т.нар. "блокираща квота" по Закона за общинската собственост, с която Гергов не се е съобразил.

Според текста на жалбата решенията на Общото събрание на акционерите в компанията следва да бъдат отменени и тъй като то е било нередовно свикано. В устава на компанията е записан 7 дневен срок за тази процедура, вместо определения с Търговския закон срок от 30 дни.

 

Съдът е приел всички тези възражения, като е постановил, че всички решения на Общото събрание на акционерите в "Пълдин туринвест", състояло се на 24 ноември м.г. са незаконосъобразни. Освен това компанията, в която Гергов и Община Пловдив са съдружници е осъдена да заплати и 3700 лв. разходи по делото.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2958 |05.03.2023 Отбелязваме първатата неделя от Великия пост . 0| 3031 |02.03.2023 Съдът остави в ареста бившия военен, застрелял от упор свой съсед на Женския пазар . 9| 3049 |28.02.2023 Херо Мустафа ще бъде удостоена с орден „Мадарски конник“ първа степен . 9| 3531 |25.02.2023 Нови санкции срещу Русия на първата годишнина от войната в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads