Реклама / Ads
13| 3105 |01.06.2021 НОВИНИ

Нов опит за справедливо заплащане в болниците

.
Източник: Министерство на здравеопазването
Нов опит за справедливо заплащане в болниците. Здравната каса и Българският лекарски съюз започват преговори за анекс към Националния рамков договор 2020-2022г. Това стана ясно след среща на здравния министър Стойчо Кацаров с шефовете на касата и на БЛС – проф. Петко Салчев и д-р Иван Маджаров. В хода на преговорите за пореден път ще се търсят решения на някои от основните проблеми в здравеопазването.
 

На анекса отново се възлага надежда да намали диспропорциите в заплащането на труда на медиците чрез промяна на цените на медицинските дейности. ГЕРБ завеща пълна бъркотия в това отношение, след като години наред през третия си мандат лъжеше медицинските сестри, че ще им осигури достойно заплащане. И сега има сестри, които получават по-малко от предвиденото по колективен договор, а обещанията за много работещи в системата не са изпълнени.

 

Предстои и промяна в работата на общопрактикуващите лекари - ще се променят редът и условията за предоставянето на неотложна медицинска помощ с цел премахване на 24-часовото разположение на общопрактикуващите лекари. Други заявени приоритети на анекса са ефективното прилагане на принципа "парите следват пациента" при безусловно зачитане на правото му да избира лечебно заведение, както и увеличаване на на броя, вида и заплащането на амбулаторните дейности. Предстои и промяна в методиката на финансиране при неблагоприятни условия.

 

В анекса трябва да се запишат и ангажименти за дигитализация на документите в здравеопазването, по които досега липсваше консенсус - например за въвеждане на електронен документ на историята на заболяването, електронни протоколи за отпускане на лекарства, премахване на хартиената рецептурна книжка и пр.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3533 |31.05.2021 Бившите стопани на ”Каваци” отново се опитаха да влязат във владение . 22| 3562 |24.05.2021 Втори дубъл: Прегърнатите патриоти се регистрираха в ЦИК. Нов опит да влязат в НС . 85| 4796 |20.05.2021 Путин: Русия ще избие зъбите на всеки, който се опита да отхапе нещо от нея . 22| 13340 |18.05.2021 Само във Фрог: „Библиотекарите“ се опитват да пробутат в МВР свои кадри

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads