Реклама / Ads
7| 2620 |19.06.2023 НОВИНИ

Нов съдебен процес заплашва Навални с десетилетия затвор

.
През нов съдебен процес е изправен Алексей Навални, който към момента излежава 9-годишна присъда в руски затвор по обвинения, считани от мнозина за политически мотивирани и изфабрикувани. Сега Навални се изправя пред магистратите по дело за екстремизъм. Ако бъде признат за виновен, руският опозиционер може да лежи десетилетия в затвора.
 

Процесът започва днес в наказателната колония, намираща се на около 250 км от Москва. Именно там Навални излежава наказанието си за нарушаване на условната присъда, измама и неуважение към съда. Навални е изправен пред множество обвинения, включително създаване на екстремистка мрежа и финансиране на екстремистка дейност - обвинения, които могат да добавят още до 30 г. към сегашното му наказание. 


Навални беше арестуван през 2021 г., след като се завърна обратно в Русия от Германия. Там руският опозиционер се лекуваше, след като бе отровен с Новичок. Обвинени за покушението срещу него са руснаците, но Кремъл отрича да има общо. През 2020 г. доклад на разследващото издание Bellingcat и руския новинарски сайт The Insider замесиха няколко агенти на руската служба за вътрешна сигурност, ФСБ, в атаката.


Първоначално Навални беше осъден на 2 г. и половина за нарушаване на условната си присъда, която го пусна под гаранция. Причината - лечението му в болницата в Берлин. След това обаче получи допълнителни 9 г. за измама и неуважение към съда.


Новото дело срещу Навални идва в момент, в който Кремъл очевидно засилва репресиите си срещу критиците на властта. Навални каза, че прокурорите са му предоставили 3828 страници, описващи всички престъпления, за които се твърди, че е извършил, докато е бил зад решетките.


Той е обвинен във финансиране на екстремистка дейност, публично подбуждане към екстремистка дейност и „реабилитиране на нацистката идеология“, наред с други престъпления.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3100 |14.06.2023 42 водоема в Хасковска област, заплашват населените места от наводнения . 15| 3058 |12.06.2023 Владислав Горанов: Нямам от какво да се притеснявам, от Дубай Божков не помага на процеса . 3| 2809 |04.06.2023 Евгений Кънев: Политическият процес у нас се измерва с кой с кого хортува, прегръща, пере и прави други работи . 2| 2922 |01.06.2023 Американското правосъдно министерство заплашва Тръмп с уличителни записи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads