Реклама / Ads
0| 2891 |28.02.2022 НОВИНИ

Нов вариант за матура: Повече въпроси със свободен отговор по БЕЛ

.
По-малко затворени въпроси и повече със свободен отговор ще има на задължителната матура по български език и литература (БЕЛ) през тази година, която ще се проведе на 18 май. За първи път зрелостниците ще могат да избират между две отделни теми – за интерпретативно съчинение и за есе.
 

Това предвиждат новите изпитни варианти. По тях учениците трябва да покажат функционална грамотност, както и добри умения за създаване на текст, извличане и интерпретиране на информация, посочват от Министерството на образованието (МОН).

 

Общият брой на въпросите остава непроменен – 41. С избираем отговор вече ще бъдат само 22 от тях – с осем по-малко от миналата година. 16 ще са задачите с кратък свободен отговор, които няма да изискват възпроизвеждане на наизустена информация. Други две ще са за създаване на текст в рамките на 4-5 изречения.

 

Въпросите ще са разпределени в първите две части на матурата и за решаването им зрелостниците ще имат общо 120 минути. В едната ще трябва да покажат знания по правопис, граматика и пунктуация, както и да извличат информация от един или повече текстове.

 

Другата част ще е с лексикални и литературни задачи. За още 120 минути в третата част младежите ще трябва да напишат интерпретативно съчинение или есе. Темата за съчинението ще е по проблем от една или няколко творби. Формулировката за есе ще включва житейски проблем, залегнал в едно или в няколко литературни произведения, или такъв, който не е обвързан с художествен текст.

 

И през тази година максималният брой точки на матурата ще е 100. Съчинението или есето ще носят най-много 30 т., а затворените въпроси – 22 т.

 

Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т. Тоест, дори зрелостникът да отговори правилно на всички задачи с избираем отговор, това няма да му гарантира успешно представяне и диплома. Досега за това бяха необходими 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3454 |25.02.2022 НАТО праща повече войски в Източна Европа . 0| 2863 |23.02.2022 Всички области в страната вече са в жълтата зона. Оздравелите - повече от новозаразените с коронавирус . 3| 3073 |22.02.2022 Митов: Позицията на БСП за ДНР и ЛНР е дипломатически вариант на печалната фраза „Всеки сам си преценя“ . 32| 5173 |20.02.2022 Стив Ханке: Еврото ще ви донесе повече корупция и инфлация. Ползите не са повече от рисковете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads