Реклама / Ads
0| 3275 |26.10.2022 НОВИНИ

Нова опасност дебне тийнейджърите в TikTok. Коя е жестоката мода?

.
Нова опасна мода в TikTok, заплашва тийнейджърите, алармираха медицински специалисти. Все повече потребители в социалната мрежа залепят устните си с тиксо, докато спят.
 

Все повече потребители в социалната мрежа залепят устите си с тиксо, докато спят, предупредиха медици.

 

Проверка на Си Ен ЕН е установила, че нито един видеоклип по темата не върви с предупреждение, че практиката може да бъде опасна за здравето и дори за живота. Една от инфлуенсърките казва, че залепянето на устата по време на сън всъщност е от голяма полза за подмладяването. „Залепям устата си всяка нощ. Хубавият сън е много важен за забавяне на остаряването и да изглеждаш и да се чувстваш добре“, посочва тя.

 

Видеоклиповете от този сорт за хиляди.

 

Залепянето на устата е особено опасно при сънна апнея. Повече от 1 млрд. души на възраст от 30 до 69 години по света страдат от това състояние. При тях залепянето на устата дори може да се окаже фатално, тъй като хората със сънна апнея нямат друг начин за дишане освен през устата в някои от случаите. Възрастовата граница спада и вече съвсем млади хора страдат от заболяването.

 

Както много от популярните неща в TikTok, и залепянето на устата по време на сън не е ново явление.

 

В продължение на години хората са търсили начин да спрат отварянето на устите си по време на сън и с добри причини. Дишането през устата може да доведе до хъркане, прекомерна жажда и лош дъх на сутринта. С времето този начин на дишане причинява разваляне на зъби, както и разместването им.

 

Хъркането и дишането с отворена уста може да бъде и симптом на сънна апнея – сериозно нарушение на съня, което се получава, когато дишането е прекъснато по време на съня. При сънната апнея дихателните пътища се блокират, а мускулите, които контролират дишането, спират да се движат. По този начин мозъкът и останалите части на тялото не могат да се снабдят с достатъчно кислород.

 

Експерти са категорични – дишането през носа е по-здравословно. Малките косъмчета в ноздрите ни филтрират прах, алергени и микроби.

 

Дишането през носа също насища въздуха с влага. Дишането по този начин намалява и кръвното налягане.

 

Залепянето на усатта с тиксо обаче не решава проблема. Освен това крие неочаквани опасности.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3173 |26.10.2022 Любомир Каримански: Преди два месеца Нинова каза едно за бюджета, сега друго . 0| 2983 |25.10.2022 До дни обявяват терена за новата детска болница . 0| 2580 |25.10.2022 Пияна румънка се заби в такси в Нова Загора . 2| 3091 |25.10.2022 Андрей Гюров откликна на Радев: Няма опасност за държавата ни, ако дадем оръжие на Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads