Реклама / Ads
3| 4784 |15.09.2010 НОВИНИ

Нова такса “смет” стига до 70 лева на тон

.
Нова такса “боклук” под формата на отчисления от общинските бюджети въвежда кабинетът.
 

За всеки тон депонирана смет догодина кметствата ще плащат по 3 лева, ако возят отпадъците в модерно европейско депо, или по 6 лева, ако използват старо общинско сметище,
пише днес вестник Труд. Парите ще растат, като през 2014 година ще стигнат съответно 35 и 70 лева за тон. Екоминистърката Нона Караджова каза, че с мярката иска да стимулира кметовете да строят заводи за боклук. Всъщност новата такса “смет” отново ще се събира от народа.

Кабинетът вади тояга на кметовете, но удря народа

Нова такса за депониране на битови отпадъци наложи вчера правителството на общините, за да ги стимулира да си построят заводи за боклука. “Досега действахме с моркова, сега с тоягата”, обясни екоминистърката Нона Караджова. Тъй като разходите за депониране участват в образуването на такса “смет”, очаква се правителствената тояга всъщност да заиграе по гърба на... народа. С други думи - още да поизпразни джоба му. Въведените отчисления за тон боклук на сметище са двойно по-големи за старите общински депа, които трябва да бъдат заменени от регионалните сметища, построени по евроизисквания. Парите нарастват 12 пъти до 2014 г. Те няма да постъпват в бюджета на държавата, а ще отиват в банкова сметка на най-близката община, която планира изграждането на регионално депо. Със средствата ще се финансира строителството му.

По този начин според екоминистърката кметовете ще бъдат принудени да си строят заводи за боклука, за да може да спазят евроизискванията, а именно да се оползотворяват най-малко 50% от битовите отпадъци до 2020 г. Рециклирането трябва да засегне най-пълно боклуците от метал, стъкло, хартия, пластмаса и текстил. Що се отнася до строителните отпадъци, минимум 70% от тях трябва да бъдат оползотворявани до 2020 г. На един българин догодина се падат по 98 ст. от новата такса “депониране”, сметна министър Караджова. Но като се има предвид, че 40-50% от такса “смет” в рамките на една община се плащат от фирми, а не домакинства, тежестта върху гражданите щяла да е двойно по-малка. Правителството прие и национална програма за отпадъците, която предвижда до 2013 г. у нас да работят 57 депа, построени по евроизисквания. Те ще намалят и разходите за транспорт на боклука. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 5616 |01.09.2010 В. Рашидов: Стигаме до пенсийката и оставяме артиста в мизерия . 1| 5137 |08.07.2010 М. Герджиков подгони министри за такса "смет" . 9| 5695 |30.05.2010 Р. Плевнелиев: Постигаме феноменални успехи, гарнирани с криза . 6| 4738 |26.10.2009 Индивидуална такса за изхвърлен боклук очаква софиянци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads