Реклама / Ads
9| 5692 |30.05.2010 НОВИНИ

Р. Плевнелиев: Постигаме феноменални успехи, гарнирани с криза

.
Росен Плевнелиев
България трябва да разбере, че през следващите години факторите, които са движили икономиката доскоро, вече не са валидни, обясни той. През последните години растежът ни се базирал само на консумацията.
 

Аз съм добър и позитивно настроен човек, който взима насериозно работата си и създава добавена стойност, обяви в предаването "На четири очи" по НТВ министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Целият свят е много по-различен, отколкото беше през 2008 година, добави той и изрази надежда дебатът за кризата и за икономиката да влезе в същностната си фаза и да се води за това как да се направи така, че от икономиката на харчене да се мине към икономика на инвестиции.

Администрацията вече работи по-ефективно с по-малко хора, увери министърът. България трябва да разбере, че през следващите години факторите, които са движили икономиката доскоро, вече не са валидни, обясни той. През последните години имаше кух растеж на икономиката, растеж, базиран на консумацията. България сега трябва да реализира големите промени в икономиката си, каза още Плевнелиев.

Реформите не са спирали
, поне в това, за което аз отговарям, констатира министърът. Кризата е такава, каквато не е имало от 80 години, но, за да се започне отнякъде, трябва да се знае къде седим, обясни той и съобщи, че трябвало да се създадат елементарни механизми на държавност и контрол. Нататък самите българи трябва да разберат, че без дълбоки реформи няма как да вървим напред. През следващите години инвестициите от миналото няма да се върнат, уведоми Плевнелиев.

В парламента дебатът трябва да се промени по всички теми. Докато не решим проблема с корупцията и работещата съдебна система, нищо няма да се получи, каза той.

В моето министерство държим парите в БНБ, а 60 млн са в Уникредит Булбанк, увери Плевнелиев.

Ако не бях министър, щеше да ми е много по-тежко, но рецептата за успех е в Германия, където не се подават на бързите схеми. Истинските предприемачи търсят дългосрочността и имат концепция. Той даде за пример Бизнеспарка, в който продължавало да се прави бизнес. Един министър не бива да се взима насериозно, но е важна системата и правилата, обясни министърът и добави, че политиката в България не била приятно занимание.

Първата магистрала от А до Я ще е "Люлин" до края на юни 2011 г. Следващата ще е "Тракия" - втората половина на 2012 г, обеща отново министърът. Така и София ще стане по-добър град за живеене, а другите градове ще са по-комуникативни, каза той.

От 9 месеца заспивам и нищо не сънувам, но се събуждам стресиран, призна министърът. Според него сега правителството постигало феноменални успехи, гарнирани с криза. България да стане втора Естония, а не втора Гърция, пожела си Р. Плевнелиев. Той гарантира, че няма да вземе нито лев, защото дори и да си го помислел, премиерът вече щял да го знае.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4913 |03.05.2010 Р. Плевнелиев: Не искам да се оглеждам във Водното огледало . 9| 4907 |10.03.2010 Р. Плевнелиев: Не може да се върви на юруш като при Тройната коалиция . 5| 4886 |06.08.2009 Р. Плевнелиев: До 2013 г. ще има 3 готови магистрали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads