Реклама / Ads
29| 8206 |11.11.2020 НОВИНИ

Нова теория за устройстовото на света - бойкоцентрична система със съзвездия

.
Николай Милчев
Някога хората мислели, че Земята е в центъра на Вселената. Вярвали в това. Непоклатима е била геоцентричната представа. Стояла си е Земята по средата на звездното небе и всичко се е въртяло около нея. И който дръзвал да се усъмни в тази видима истина, лумвал на клада.
 

После дошла 1515 година и Коперник усетил, че работата не е точно така. Тогава Слънцето изгряло завинаги и светът се подредил и завъртял по нов начин.

Векове по-късно ние, българите, се въртим около Слънцето пожарникар и неговите по-малки подчинени слънчица министри. Като парад на планетите са се наредили тези всезнаещи светила. И всичко се рее около тях – живот, бюджет, дефицит, брутен вътрешен продукт, чекмеджета, кюлчета с божествени образи, джипки, асфалт, горски и градски пънове.

Крайно време беше хелиоцентричната представа да се смени с бойкоцентрична.

А тази бойкоцентрична система си има няколко ярки съзвездия.

В съзвездието Томислав свети мъдростта на чиновника натегач, светят мъглявините на провинциалния ум, случайно видял столица и власт.

В съзвездието Каракачанов с кървавочервен отблясък греят раните на България, българските паспорти за чужденци и бутилките с вино.

В съзвездието Сачева грижовни звезди падат всяка нощ над социалната ни родина и ние винаги си пожелаваме по нещо, което не става.

После идват звездобройците – от социологически агенции, от институти и НПО-та, от нови, свръхнови и стари университети, от фабрики за кукли. Идва ред на куклите от театъра на чекмеджето.

Помните ли любимия български филм „Куче в чекмедже“? Днес денонощно ни прожектират друг филм – „Звезди от чекмеджето“.

Само че едното беше изкуство, а другото е помия. И ако от единия филм излизахме пречистени, сега излизаме, залети с кофи помия.

Така е в новия свят, в който всичко се върти около Глупостта, най-вече нашата.

 

Николай Милчев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5610 |10.11.2020 Спаси София: Нова скандална концесия в столицата . 4| 3898 |10.11.2020 Нинова: Медицинската сестра да стане защитена професия . 9| 4791 |09.11.2020 Проф. Екатерина Михайлова: Решението за Временна комисия по проекта за нова Конституция, нарушава основния закон . 18| 9767 |09.11.2020 Албена Белянова за HelpKarma: Каквато държавата, такава и фондацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads