Реклама / Ads
53| 3721 |20.01.2021 НОВИНИ

Новата страница в американската история. Байдън встъпва в длъжност (на живо)

.
Джо Байдън
Започва церемонията по встъпването в длъжност на демократа Джо Байдън. Ерата ”Тръмп” приключи в САЩ, а републиканецът напусна Белия дом по-рано днес. Това се случи на прага на втората процедура по импийчмънт срещу него.
 

Джо Байдън ще положи клетва като 46-ия президент на САЩ в 12,00 часа местно време във Вашингтон (19,00 часа българско време). Това ще се случи при безпрецедентни мерки за сигурност. Служители на националната гвардия от дни патрулират заради заплахата от въоръжени протести. Те дойдоха, след щурма на Капитолия преди дни. Тогава в сградата на американския конгрес нахлуха симпатизанти на Тръмп точно по време на сертифицирането на изборните резултати. При инцидента загинаха общо петима души. 

 

Всичко за церемонията следете тук.

 

19.00 ч.


.

“Това е денят на Америка. Това е денят на демокрацията. На историческата надежда в новаторството. Нещо, което се случва от векове. Днес ние приветстваме каузата на демокрацията. Волята на народа е изпълнена. Демокрацията е ценна и крехка. В този час тя тържествува. Затова сега, на тази свята земя, преди няколко дни имаше издевателства от хора, които се опитаха да подринат демокрацията. Нашата е неделима”, започна Байдън. 


“Благодаря на бившите президенти, пред които съм изправен. Знам нашата конституция и познавам здравината й. Знам силите на нашата нация”. 


“За пръв път тази клетва бе положена от Джордж Вашингтон. Всичко зависи от нас. Ние сме една велика нация, един добър народ, който се е доказал като такъв през вековете - и в мирно време, и във война. Но остава много работа занапред. Има много за изпълняване, много възможности и рискове. Много неща, които трябва да се пренаправят. Много малко хора са имали толкова тежки предизвикателства, каквито имаме ние в наши дни. Този вирус взе повече жертви, отколкото америка загуби през Втората световна война”.


“Не можем да отлагаме прилагането на практика на расовото равенство”.

 

“Сплотени срещу враговете, които са изправени пред нас - екстремистите, хората, които искат насилие. Ако надвием това, ние можем да постигнем много неща, да изправим много неправди. Можем да дадем едно добро здравеопазване на народа си, безопасни училища. Можем да предоставим расово равенство”.

 

“Скъпи сънародници, Америка е по-добра от това. Нека се огледаме - стоим в сянката на Капитолия, строен по времето когато самата държава е била на ръба. И ние стоим пред него, гледаме към националния парк, където преди 108 години хиляди протестиращи се опитват да спрат гласуването на жените. Днес ние виждаме встъпването в длъжност на първата жена вицепрезидент - Камала Харис”.

 

"Насилието няма да спечели нито днес, нито утре, нито когато и да е".

 

“Нека имаме различия. Но нека да ги изразяваме по мирен начин. Те не бива да застрашават единството на държавата. Ще бъда президент на всички американци, без изключения. Ще се боря еднакво сило за тези, които ме подкрепят, но и за тези, които не ме подкрепят”.

 

“Призовавам ви да запазим мълчание в памет на тези американски граждани, загубили живота си през последната година и да кажем безмълвна молитва”

 

18.50 ч.

 

Демократът Джо Байдън официално положи клетва като 46-тия президент на Съединените американски щати.

 

По време на клетвата демократът обеща:

 

"Тържествено се заклевам да защитавам длъжността на президент на САЩ и да спазвам конституцията и нека Господ ми е на помощ".

 

Байдън положи клетва с положена ръка върху копие от Библията, което е в семейството на демократа от 1893 г. Тя е била използвана и при полагане на клетвата му като вицепрезидент през 2009 и 2013 г.

 

След клетвата Байдън застана на трибуната, за да произнесе своето слово.

 

18.42 ч.

 

Вицепрезидентът Камала Харис полага клетва.

 

Клетвата бе положена пред съдията на Върховния съд Соня Сотомайор, която влезе в историята през 2009 г. като първата латиноамериканка във висшия съд.

 

Харис е първата жена вицепрезидент на Съединените американски щати. 55-годишната Харис ще също бъде и първият чернокож и първият азиатско-американски представител на поста.


.

18.22 ч.

 

Новоизбраният президент и вицепрезидента вече са на сцената в западното кило на Капитолия.

 

Междувременно стана ясно, че на фона на започналата вече церемония международните агенции съобщиха за подаден до службите сигнал за бомба в сградата на Върховния съд на САЩ.


Сградата е била незабавно евакуирана, а при проверката не е било открито нищо.


Върховният съд в страната се намира в непосредствена близост до Капитолия, където се провежда церемонията по встъпване в длъжност на Байдън.

 

17.55 ч.

 

На място вече са Джо Байдън и първата дама, както и вицепрезидента Камала Харис и нейния съпруг на територията на Капитолия. Гостите също са заели местата си.

 

Пристигнали на място са вече и предишни държавни глави на САЩ, както и вицепрезидентът Майк Пенс, който реши да присъства, въпреки отказа на Тръмп да отиде на церемонията.

 

Ето и какво предстои:

 

  • Очаква се отец Лео О'Донован да изнесе молитва, а след това Лейди Гага ще изпее химна на страната.
  • Харис ще положи клетва като вицепрезидент около 11.35 ч. местно време.
  • Следва музикално изпълнение на Дженифър Лопес, като след него Байдън и семейството му ще бъдат представени.
  • След това демократът ще положи клетва. Очаква се тя да продължи около 20 минути.
  • След това Аманда Горман ще прочете стихотворение



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3312 |14.01.2021 Новата тикет система в столичния градски заработва до края на януари . 22| 5308 |09.01.2021 Новата метростанция 'Хаджи Димитър' протече . 18| 3715 |07.01.2021 Христофор Караджов: Надявам се, че това е краят на тръмпизма, но не и на американската демокрация . 25| 8972 |01.01.2021 Мартин Димитров: Програмата на БНТ - по-тъпа и от оная, новата конституция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads