Реклама / Ads
33| 6098 |04.03.2013 НОВИНИ

Новата цена на тока с 6-7 % по-ниска до 1 юли

.
Намалението на цената на тока за потребителите с 6-7 % от 5 март е смятана до 1 юли. Това стана ясно след общественото обсъждане в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Оттам увериха, че тя не трябва да натовари електроразпределителните дружества, Националната електрическа компания и Електроенергийния системен оператор и решението на комисията е „балансирано".
 

 

 

Държавниятрегулатор е признал на електроразпределителните дружества по-големи загуби по мрежата, отколкото те реално са имали през 2011 и 2012 г. Това установи доклад на регулатора.ДКЕВР е признала на компаниите резерв от общо 68 млн. лв. - 27.5 млн. за ЧЕЗ, което обслужва Западна България, 35.2 млн. лв. за ЕОН, което работи в югоизточната част на страната и близо 5 млн. лв. за "Енерго-про" в Североизточна България, пише в. "Преса".

Поевтиняването на тока, което се очаква да влезе в сила от утре, е именно за сметка на намаляването на тези нормативно признати технологични загуби от досегашните 15% на 12%. Фактът, че потребителите на "Енерго-Про" ще получат най-малко намаление се обяснява с това, че в това дружество тези загуби са най-големи - почти 15%.

 

Реалното намаление на тока за обикновения потребител ще бъде между 5 и 7 лева, ако сметката му е била около 100 лева, сметна енергийният експерт Валентин Терзийски. Той уточни, че разликата зависи от потреблението на нощта и дневна тарифа.

 

От 5 март част от мрежовите разходи, които формират повече от половината от сметките на потребителите, също ще бъдат намалени. Става въпрос за графата "пренос през електроразпределителната мрежа ниско напрежение", където намалението ще е от порядъка на 13-15% за трите електроразпределителни дружества, се казва в публикацията на "Капитал daily". 

Намалението на природния газ с близо 10% от януари също ще се отрази върху сметките за електроенергия. Причината е, че по-ниската цена на горивото се отрази и на цената на парното, и респективно на произвеждания от топлофикациите ток, който задължително влиза в енергията за бита.

Очаква се, че цената на нощната енергия вече ще бъде значително по-евтина от дневната. Причината е, че в момента през нощта се произвежда много повече електроенергия, отколкото е необходимо за потреблението, главно заради вятърните централи. 

 

Нищо не се променя в енергийния микс за регулирания пазар", каза по време на общественото обсъждане на новите цени на електроенергията председателят на ДКЕВР в оставка Юлиана Иванова. Мога да ви гарантирам, че решението, което сме взели за намаление на цените, е най-компромисното, каза още тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 5714 |04.03.2013 Д-р Тренчев: Свалянето на цената на тока не решава проблемите . 7| 5751 |01.03.2013 ДКЕВР предложи намаление на тока между 5 и 7% . 10| 5354 |01.03.2013 Делян Добрев: По-малко от 8% намалява цената на тока . 13| 5708 |28.02.2013 Понижението в цената на тока ще е под 8%, не е ясно дали ще е в сила от 1 март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads