Реклама / Ads
0| 2865 |15.04.2022 НОВИНИ

Нови арести в Русия на журналисти заради критика на Путин и войната

.
Репресиите в Русия срещу критиците на ”специализираната военна операция” в Украйна продължават. Повдигнато е наказателно дело срещу сибирски журналист, чийто сайт публикувал съдържание, критично към руската „военна операция“ в Украйна, съобщиха вчера руски медии, предаде Асошиейтед прес.
 

Михаил Афанасиев, главен редактор на „Новий фокус“ в руския регион Хакасия, е бил арестуван в сряда от силите за сигурност заради информация за 11 полицаи от звеното за борба с безредици, за които се твърди, че са отказали да бъдат изпратени в Украйна в рамките на руските военни действия там.


Афанасиев е бил обвинен вчера в разпространяване на „съзнателно фалшива“ информация за руските въоръжени сили, престъпно деяние, за което той може да получи максимум 10 години затвор, съгласно новия закон, приет миналия месец.


Журналистът е публикувал множество разследвания по деликатни теми в Хакасия, като организираната престъпност и предполагаеми злоупотреби с власт на местни служители.


През 2009 г. той беше обвинен в клевета заради материал, критикуващ реакцията на руското правителство на експлозия в най-голямата ВЕЦ, станала същата година. А през 2016 г. се твърди, че е получил смъртни заплахи от престъпна банда, действаща в сибирския Красноярски регион, след като подробно описал незаконната дейност на групата и съмненията за нейни връзки с местната полиция.


Друг работещ в Сибир журналист също беше арестуванпо подозрение в нарушаване на новите закони за медийно отразяване на ситуацията в Украйна. Сергей Михайлов, основател на седмичника ЛИСток, който излиза в република Алтай, е в предварителен арест заради „призиви за санкции срещу Русия“ в медията.


Сайтът на ЛИСток е блокиран от месец март, заради „насърчаване“ на действия, противопоставящи се на действията на Москва в Украйна.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5176 |14.04.2022 Русия днес е нацистка Германия, спомен от филма ”Списъкът на Шиндлер” . 0| 3283 |14.04.2022 Русия е напълно готова за офанзива в Донецка и Херсонска област . 0| 3075 |14.04.2022 Русия предупреди: Балтийският регион губи ”безядрения статут”, ако Швеция и Финландия влязат в НАТО . 0| 2662 |14.04.2022 647 са новите случаи на коронавирус

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads