Реклама / Ads
0| 4521 |08.01.2020 НОВИНИ

Нови огнища на Африканска чума по свинете

.
Източник: БГНЕС
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира четири нови огнища на Африканска чума по свинете (АЧС).
 

Положителните резултати от пробите са потвърдени днес от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. Едно от тях е индустриална ферма в с. Брестак, община Вълчи дол, област Варна. В засегнатия свинекомплекс се отглеждат 39 656 свине.

 

Пробите са изследвани като пасивен надзор въз основа на огнището в „Тетрахиб“ АД, с. Никола Козлево, област Шумен. При откриването на огнището стана ясно, че дейност на обекта е угояване на свине. БАБХ извършва проследяване на движението на животните от и към засегнатия животновъден обект за най-малко 35 дни, предхождащи датата на потвърждаване на заболяването на прасетата.

 

Част от свинете в Никола Козлево са пристигнали от обекта в с. Брестак, което наложи да бъде забранено движението на животни от свинекомплекса и вземането на проби за АЧС. Определена е трикилометрова предпазна зона около огнището, в която влизат селата  Брестак и Генерал Киселово, област Варна. Определена е и десеткилометрова наблюдавана зона.  

 

Ново огнище е регистрирано в обект за отглеждане на източнобалкански свине в с. Веселиново, област Шумен. В обекта се отглеждат 125 прасета. Землищата на две села Веселиново и Александрово в община Смядово, обл. Шумен попадат в предпазната зона с радиус 3 км.

 

Друго огнище е констатирано във фамилна ферма тип „А“ с. Гергини, общ. Габрово, обл. Габрово. Там се отглеждат 29 прасета. В трикилометровата предпазна зона влизат с. Гергини, с. Гарван, с. Пейовци, с. Николчовци, с. Рачевци, с. Поповци, с. Чавеи, с. Янковци, с. Милковци, с. Враниловци, с. Стоевци, с. Трънито и с. Пецовци, област Габрово.

 

От вируса на АЧС е засегнато и лично стопанство тип „заден двор“ в с. Боров дол, област Сливен. Огнището е потвърдено в резултат на подаден сигнал в ОДБХ Сливен за заболели два броя свине. Определени са 3 км предпазна зона, около огнището  и 10 км наблюдавана зона.

.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6024 |08.01.2020 Нови неясноти с доказателствата по делото ”Иванчева” . 11| 13325 |08.01.2020 КПКОНПИ си поръчва 27 чисто нови коли за 1 280 496 лв. . 4| 4320 |04.01.2020 ”Вог” в Италия се отказа от снимки в новия си брой . 0| 3330 |04.01.2020 Ново огнище на африканската чума по свинете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads