Реклама / Ads
1| 29458 |21.08.2024 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Нови правила по летищата в цяла Европа влизат от 1 септември

.
Източник: личен архив
Нови правила по летищата в цяла Европа влизат в сила от 1 септември. Всъщност, става въпрос за връщане на старите драконовски мерки за сигурност от 2006 г. 
 

От 1 септември на всички летища в страните от Европейския съюз отново се въвежда строго прилагане на правилото, ограничаващо пътниците да носят в ръчния си багаж на борда на самолетите течности в шишета или контейнери с вместимост до 100 мл, съобщава БТА.

 

Пътниците са длъжни да поставят всички съдове с течности, които внасят в самолета, в една и съща прозрачна чанта. Нейната вместимост не трябва да бъде по-голяма от 1 литър.

 

Правилото беше въведено през 2006 г. след осуетена терористична атака. Целта на терористите е била да внесат определени течности на борда на самолети, излитащи от Лондон към САЩ. Те планирали да направят от тях самоделни бомби и да ги взривят по време на полет. 







Нарушаването на правилата за течностите в ръчния багаж от страна на пътниците е една от най-честите причини за забавяния при преминаване през зоните за сигурност на аерогарите, отбелязват експерти в сектора на авиоиндустрията.

 

На този фон някои летища в Германия и в други страни облекчиха спазването на тези правила. Те обявиха, че гарантират сигурността на полетите, тъй като багажите на пътниците се проверяват със специални скенери, които показват триизмерни изображения. Тези скенери са подобни на медицинските апарати, с които се извършва образното изследване компютърна томография.

 

Представители на Европейския съюз обаче изразиха съмнения доколко новите скенери гарантират, че на борда на самолетите няма да бъдат вкарани опасни вещества или предмети.

 

На този фон е прието решение за връщане на по-строгите проверки за сигурност на летищата в ЕС, свързани със спазването на правилата за течностите в ръчния багаж на пътниците.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2528 |20.08.2024 Икономистът Стоян Панчев: От април насам инфлацията, макар и бавно, расте нагоре . 0| 3879 |16.08.2024 Какво да пием при болки в бъбреците? . 1| 6412 |16.08.2024 Сиракуза – най-красивият град в Сицилия . 6| 3140 |14.08.2024 Кредитът от ББР за 150 млн. лв. на фирма, свързана с Гайтански - необезпечен. Договорът - от 2019 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads