Реклама / Ads
1| 4066 |26.10.2023 НОВИНИ

Нови правила за шофиране: Прагове за 7 наркотика ще определят дали си дрогиран зад волана

.
Въвеждането на праг за седем вида наркотици предлагат трима министри в проект, публикуван за обществено обсъждане. С тях се въвеждат гранични стойности за концентрация на амфетамини, метамфетамини, 3,4-метилендиоксиметамфетамин, тетрахидроканабинол, кокаин, хероин, морфин. За всички останали наркотични вещества остава нулева толерантност. 
 

С предложените промени в Наредба №1 от 2017 г. се въвеждат няколко основни изменения в процедурата на изследване за установяване употребата на наркотични вещества или техни аналози, като по този начин се допълват настоящите разпоредби и се създава необходимият цялостен надлежен ред за установяване на наркотични вещества и техни аналози у водачите на МПС.


Въвеждането на прагови стойности за част от установяваните при

предварителното изследване наркотични вещества представлява способ, при който се дефинира кога аналитичният резултат от извършеното изследване на кръвната проба следва да се приеме като доказана употреба на наркотичното вещество.


Въвеждането на посочените прагови стойности елиминира сега задаваните от съдебните състави въпроси към експертното изследване, касаещи времето на употреба на наркотичното вещество с оглед дефиниране на субективната страна на деянието, а именно доколко управлението на МПС е извършено непосредствено след употреба на наркотично вещество или негов аналог, както определя НК, и доколко водачът е наясно с това.


Каква е идеята? 


Има подробно разписана процедура, с която е обяснено как се изследва количеството на въпросните 7 вида наркотици. Ако водачът откаже да даде проба, за потвърждение на теста ще се използва не кръв, а слюнка. Тя ще се взема от пробата от полевия тест за дрога. Освен това отказът от медицинско изследване и предоставяне на кръвна проба ще се декларира веднага, в момента на полицейската проверка.


Когато шофьорът откаже да бъде тестван на пътя, но се съгласи да отиде да даде кръвна проба, полицаите ще издават талон за изследване и определят срок за явяване болницата и ще съпровождат шофьора да болницата. 


С въвеждането на надлежен ред за установяване употребата на наркотични вещества или техни аналози се създават необходимите предпоставки за провеждането на законосъобразни и обективни процедури по Закона за движението по пътищата и Наказателния кодекс. С прецизирането на отделни разпоредби от наредбата се очаква да се повиши ефективността и ефикасността при прилагането й, посочват в мотивите си министърът на здравеопазването ХристоХинков, вътрешният министър Калин Стоянов и министърът на правосъдието Атанас Славов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 16862 |26.10.2023 Работодатели сигнализират: Богаташи точат социални помощи . 9| 4280 |26.10.2023 Иван Бакалов: „Магаре да бяхме издигнали…". Самата кандидатура на Хекимян е подигравка . 2| 3917 |26.10.2023 Британското разузнаване: Севернокорейските боеприпаси вече пристигат в Русия . 0| 5914 |26.10.2023 Купихте ли си билети за концерта на Ед Шийрън? Организация по български: Хаос, опашки...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads