Реклама / Ads
10| 5478 |10.11.2023 НОВИНИ

Новият ядрен бомбардировач на САЩ с първи полет

.
Би-21 "Рейдър"
Бомбардировачът Би-21 "Рейдър" днес направи първия си изпитателен полет и така футуристичният военен самолет направи още една стъпка към поемането на ролята на следващия въоръжен с ядрени оръжия стелт бомбардировач на САЩ, предаде Асошиейтед прес. Бомбардировачът летя над Палмдейл, Калифорния, където го разработва и тества компанията "Нортроп Груман".
 


Военновъздушните сили на САЩ представиха своя нов високотехнологичен стелт бомбардировач Б-21 "Рейдър" (Raider), който може да носи ядрени и
ВВС на САЩ възнамеряват да построят 100 такива самолета, които имат форма на летящо крило и много приличат на предшественика си Би-2 "Спирит", но ще бъдат построени от съвременни материали с модерни двигатели и стелт технологии, което ще ги направи по-способни да оцеляват в бъдещи конфликти, посочва АП. Планира се да бъдат произвеждани пилотирани и безпилотни варианти на самолета.

 

"Провеждат се летни изпитания на Би-21 "Рейдър", заяви говорителката на американските ВВС Ан Стефанек. Тези изпитания са ключова стъпка в кампанията да бъдат предоставени "издържливи способности за нанасяне на проникващи удари с голям обсег, за да бъде възпирана агресията и стратегическите атаки срещу САЩ, съюзниците и партньорите им", добави Стефанек.


Би-21 "Рейдър" е първият нов американски бомбардировач от повече от 30 години и почти всички аспекти на програмата са класифицирани, отбелязва АП. Както "Нортроп Груман", така и ВВС на САЩ се опитват да попречат на Китай да придобие достъп до подробностите за технологиите, използвани в програмата и да построи своя версия, както вече се е случвало с модерни американски оръжейни системи като изтребителя Ф-35.


Би-21 е част от усилията на Пентагона да модернизира трите стълба на ядрената си триада, в която се включват и изстрелваните от силози балистични ракети и изстрелваните от подводници бойни глави, посочва АП. САЩ инвестират в нови оръжия, за да отговорят на бързата военна модернизация на Китай, пише още БТА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4745 |10.11.2023 Карадайъ с първи коментар: След години историята ще отчете приноса на ДПС и г-н Доган за победата на демокрацията . 20| 5839 |10.11.2023 Събориха скулптурата на космонавтиката „Паметник на Терешкова“ в Лвов . 5| 5304 |10.11.2023 Асен Василев отпуска юздите на общините с повече пари . 2| 4573 |10.11.2023 Близо 260 хил. ученици получиха еднократна помощ от 300 лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads