Реклама / Ads
19| 5518 |11.01.2024 НОВИНИ

Новият политически сезон: Опозицията стреля с Шенген и фейка за бежанците

.
Малко след 09:00 часа започна първото заседание от новата зимна сесия на 49-ото Народно събрание. Съгласно парламентарния правилник народните представители бяха във ваканция за коледните и новогодишните празници от 22 декември до 10 януари. Новата пленарна сесия бе открита с химна на Република България и химна на Европейския съюз. След това - по традиция - започнаха изявления от парламентарните групи за приоритетите им през новия политически сезон.
 

Ето какво казаха представителите на всяка една от тях:

 

ГЕРБ

 

Декларацията на ГЕРБ прочете бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова.





“За първи път от три години насам българските държави имат ясен хоризонт на бъдещето”, посочи тя и уточни, че това важи и за бизнесите.


Отчете тласъкът към Шенген и сформирането на “широко мнозинство” в Парламента.


“През сесията, която ни предстои, ще трябва да продължим с усилията по Плана за възстановяване и устойчивост и приемането на България в Шенген. Наш ангажимент е да изберем и различни регулаторни органи, които от години работят с изтекъл мандат”, посочи тя. 


По думите на Петкова, тя препотвърждава ангажиментите, поети от ГЕРБ при сформирането на





По думите ѝ с чий мандат ще е правителството след ротацията, не е важно. “Трябва да отличаваме политическото от техническото”, каза тя.

 

"Надявам се, че ротацията ще ни даде възможност да наричаме нещата с истинските им имена", посочи тя относно евентуално коалиционно споразумение. 

 

ПП-ДБ

 

Декларацията на ПП-ДБ прочете бившият министър-председател Кирил Петков.


“Пожелавам на всички успехи, но най-вече на гражданите, които са ни излъчили”, каза той. “Трябва да продължим в посока, така че България да стане една нормална европейска държава”. 


Той отчете като успехи финансирането на проекти за подобряване начина на живот на гражданите във всички общини в България; бюджетният дефицит, който е под 3%. По думите му това дава възможност за приемане на еврото през 2025 г. Успех за Петков е и отчетността на главния прокурор, който има възможност да бъде разследван. “Политически неутрална КПКОНПИ”, нареди сред успехите той. “Успяхме да влезем в Шенген”, каза още съпредседателят на ПП.





“Промяната се случва. Може би по-малко отколкото ни се иска. Аз мисля, че няма българин, който още да го е страх, че ще умрем от студ”, каза Петков и посочи, че го няма и страхът от главния прокурор. 


“Моята мечта е никой държавен служител да не третира парите на гражданите като свои”, категоричен бе Петков.

 

"Възраждане"

 

Декларацията на ПП-ДБ прочете Костадин Костадинов. Декларация обаче всъщност нямаше, имаше монолог за "поругаването" на Граф Игнатиев. 

 

Костадинов твърди, че България се намира в "извънредно положение". По думите му се води война срещу българите. Ако такава война има, то тя идва от Русия, което обаче Костадинов не спомена. 




Напротив - заговори за бюста на Граф Игнатиев във Варна, който бе бутнат вчера. По адрес на човека, бутнал бюста - неизвестен към този момент, Костадинов изсипа обиди.

 

И така, вместо да спази традицията да информира гражданите за приоритетите на групата си за 2024 г., Костадинов информира гражданите колко патетичен може да бъде по повод Граф Игнатиев.

 

ДПС

 

Декларацията на ДПС прочете Йордан Цонев.


Цонев коментира, че изход от политическата криза е бил намерен в настоящето мнозинство. 


“ДПС ще отстоява твърдо ангажимента на България да бъде в НАТО”, посочи той.




Той отчете и предвидимостта за бизнеса като важен приоритет, тъй като така се създават работни места. Повишаването на доходите и постигането на по-добър жизнен стандарт е също сред тях. 

 

По думите на Цонев България трябва да бъде приета изцяло в Шенген и да влезе в еврозоната.

 

"Най-важната промяна за 2023 г. е възстановяването на конституционно установеният модел", каза той. Тоест - решенията да се взимат в Народното събрание. 

 

"През 2024 г. ДПС ще работим за утвърждаване на евроатлантизма, за Шенген и еврозоната, за повишаване на доходите на гражданите". 

 

БСП

 

Декларацията на БСП прочете лидерът на партията Корнелия Нинова. 

 

И тя, като Костадинов, заговори за руските паметници у нас. 

 

Като “цинично, вулгарно, сектантско” определи тя яденето на торта с МОЧА, посочи и, че сега се гледа към сваляне на втори “паметник” - този на Альоша в Пловдив.




По думите ѝ няма нужда от фанфари, че са ни приели в Шенген, защото управляващите всъщност са “унижили” българските граждани. 

 

Нинова повтори и тезите си за приемането на бежанци в България. Тя поиска да не се казва, че БСП плашат хората, защото "това са документи, които сте подписали - вероятно", каза тя. "Фактите са факти", каза Нинова. И в същото време документите са подписани "вероятно".

 

Стигна се и дотам да посочи, че министърът на отбраната Тодор Тагарев иска на всяка цена да ни вкара във война. И заяви, че се разпрострял и в Червено море, въпреки че министърът ясно посочи - "Няма да пращаме кораби в Червено море".

 

Влезе и в теории за това, че може партньорските ни държави са решат да ни спрат газа и България да остане без природен газ. В същото време не спомена, че това вече се случи - Русия буквално спря газа на страната ни. И пак се справихме. 

 

ИТН

 

“Най-бруталният извод за управлението на това правителство е, че по-унизително, некомпетентно, неморално правителство не е имало. Публично, пропагандно това управление използва четири заявки, които да играят роля на смокиново листо, криещо срамотиите на този кабинет и оправдаващо циничния характер на сглобката - бюджет, Шенген, Еврозона и промени в Конституцията”, отсече Тошко Йорданов от ИТН. 





Той разкритикува остро политиката на Асен Василев по отношение на държавните средства. Посочи, че бюджетът за миналата година е завършил с огромна дупка в приходната част в размер на 2.4 млрд. лева. Нарече финансовият министър "рецидивист", изхарчил рекордните 11 млрд. лева за месец декември миналата година заради неинвестираните милиарди, предвидени в капиталовата програма. Йорданов я определи като "фукня".

 

България не е част от Шенген и няма конкретна дата, към която да се присъедини към пространството за сигурност, заяви Йорданов.

 

България и Румъния ще се присъединят към Шенген по въздух и вода на 31 март тази година, а преговорите за членството ни и по суша ще започнат или в края на тази, или в началото на следващата година.

 

“Срещу този жалък и дипломатически безпомощен кабинет доказа нагледно своята вредност като срещу едно голямо нищо се съгласи Австрия и всички държави, подписали протокола, да ни върнат всички афганистанци и сирийци, регистрирани в България или нелегално преминали през нашата територия по Дъблинското споразумение и бъдещият Пакт за миграцията на ЕС, чиито параметри още не са ясни”, отсече Тошко Йорданов. 





Всъщност в България и сега трябва да се връщат бежанците, регистрирани у нас съгласно Дъблинското споразумение. Процедурите за това са обаче твърде дълги и тромави, затова се налага неговото прекрояване и създаването на европейския пакт за миграцията. 

 

Нещо повече - и от Агенцията за бежанците увериха, че няма как нелегално преминали през България бежанци да бъдат върнати у нас, тъй като те не са били регистрирани на родна територия и не може да бъде доказано, че са преминали през нея. 

 

България не е готова да поиска конвергентен доклад, оценяващ възможността ни да се присъединим към Еврозоната, категоричен бе Тошко Йорданов.

 

Промените в Конституцията бяха унищожени от критики от професионални съсловия, коментира още Тошко Йорданов.

 

“Бяха подкрепени единствено от сглобкаджиите, напрамени единствено от жажда за власт”, счита още Йорданов.





ИТН ще изчака решението на Конституционния съд, заяви още Йорданов. 

 

 

Радостин Василев предложи в Народното събрание да се покани за изслушване изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов във връзка с дейността му през последните месеци. 

 

“В общественото пространство дейността му е свързана само с прекратяване на досъдебни производства на хора, свързани със сглобката - “БарселонаГейт”, делото срещу Кирил Петков, делото за записа, който направих и според мен е престъпление. Моля да го поканим този човек”, поиска Радостин Василев.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4382 |11.01.2024 Австрия отне книжката на финансовия си министър . 3| 4959 |11.01.2024 СОС пак не избра председател. Опитва отново на 25 януари . 0| 4294 |11.01.2024 Започна първото заседание на народните представители за 2024 г. /на живо/ . 21| 7936 |11.01.2024 Велизар Шаламанов за ФрогНюз: Най-добре за отбраната е да се съхрани екипът на министър Тагарев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads