Реклама / Ads
4| 4004 |04.01.2024 НОВИНИ

Военният министър: Няма да пращаме кораби в Червено море

.
Военният министър проф. Тодор Тагарев Източник: БГНЕС
"Няма да пращаме кораби в Червено море, не става въпрос и за пращане на войска в Йемен, никога не е ставало въпрос за това". Това заяви министърът на отбраната проф. Тодор Тагарев пред журналисти в Благоевград.
 

„Първият отвлечен кораб – "Галакси лийдър" – има капитан и помощник-капитан, които са българи. Всички други моряци бяха освободени, но капитанът и помощник капитанът са още с кораба, нашата задача е да намерим начин да бъдат освободени. И българският кораб „Руен“ беше отвлечен с първоначално осем моряци на борда, един беше освободен и търсим решение. Дискутираме най-различни опции“, посочи министърът.

 

Дискутираме в изпълнителната власт кой е най-добрият начин да подходим в сегашната ситуация, уточни проф. Тагарев. Участваме с щабни офицери, по някои други начини можем да участваме, в съответствие с нашите способности, обясни той и припомни, че няма как да се включим в такава операция без решение на Народното събрание. 

 

Предстои подписване на споразумение между България, Румъния и Турция за създаване на противоминна група в Черно море, съобщи още военният министър. По думите му по този въпрос се работи още от края на лятото.

 

„Достигнахме до съгласие за концепцията и самия текст на споразумението – как да се урегулират всички въпроси и следващата седмица моят заместник ще бъде в Истанбул за подписване и скоро ще започне тази мисия. Войната в Украйна, започната от Русия, води до рискове за нашата територия, за сигурността на корабоплаването и за да минимизираме тези рискове, се включват и военноморските сили на трите страни, за да разчистват от мини, надяваме се, успешно“, отбеляза още той.

 

Министърът на отбраната коментира и решението на Съвета на Европейския съюз за приемането на България и Румъния в шенгенското пространство по въздух и вода. 

 

„Това е много сериозен резултат на правителството, за половин година това правителство успя да осигури сваляне на санкциите първо от Нидерландия, която най-много се съпротивляваше на влизането на Румъния и България. Постигнахме съгласие с тях, след това и с Австрия, макар и частично, постигнахме отпадане на ограниченията“, добави Тагарев. 

 

„Това е много сериозен резултат, ние декларирахме още преди 15 години, че това ни е основна цел. През март ще бъдем във въздушен и морски Шенген, очакваме тази година да бъде взето решение кога ще влезе България и в сухопътния Шенген“, посочи той. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 15648 |04.01.2024 Гръцки магистрали: Пътят от „Кулата” до Солун ще струва около 3,30 евро в една посока . 7| 4162 |04.01.2024 Ива Митева съди парламента заради уволнението си . 0| 4023 |04.01.2024 Авиоексперт: Лоша комуникация между кулите и машините е довела до катастрофата между 2 самолета в Токио . 34| 13219 |04.01.2024 Окървавеният руски ботуш в Полша е с история

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads