Реклама / Ads
3| 3031 |25.11.2021 НОВИНИ

Новият президент на Интерпол – генерал от ОАЕ, обвиняван за мъчения

.
Източник: Twitter
Генералът от Обединените арабски емирства Насер Ахмед Насер aр Раиси, срещу когото има няколко жалби, подадени във Франция и в Турция заради мъчения, беше избран днес за президент на Интерпол, предаде ”Франс прес”, позовавайки се на съобщение на организацията.
 

Постът е до голяма степен почетен, тъй като истинският шеф на организацията е нейният генерален секретар. Правозащитни организации и европейски депутати обаче се противопоставиха на кандидатурата на Ар Раиси. Според тях тя накърнява имиджа на международната полицейска организация.

 

Президентът на Интерпол има мандат от 4 години, извършва тази работа на доброволна основа, без заплащане и запазва длъжността, която заема в родната си страна.

 

Генерален секретар на Интерпол е Юрген Сток, който бе избран на този пост през 2019 г. с мандат за пет години и който сега се грижи за текущите дела.

 

През октомври 2020 г. неправителствени организации, сред които и "Хюман райтс уоч", изразиха безпокойство от евентуалното избиране на генерала от ОАЕ начело на Интерпол. Тогава те го определиха като представител на "апарата по сигурността, който систематично взима на прицел мирната опозиция".

 

Паралелно с това няколко жалби за мъчения, срещу Ар Раиси бяха депозирани в последните месеци във Франция, където е седалището на Интерпол, както и в Турция, страната, в която сега се провежда Общото събрание на организацията.

 

В една от жалбите неправителствената организация Център за човешки права на Залива обвинява генерала в мъчения и варварство срещу опозиционера Ахмед Мансур, държан от 2017 г. в килия с размери 4 метра на 2 метра без дюшек и без защита срещу студа, без достъп до лекар, без хигиена, без вода и тоалетна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3032 |24.11.2021 Станишев към президента: Поздравления! Сега българите очакват нова страница – работещи институции и редовно правителство . 8| 3827 |23.11.2021 ЦИК обяви официалните резултати от втория тур на президентските избори . 9| 3393 |23.11.2021 САЩ поздравиха президента Радев за уточняване позицията по отношение на Крим . 17| 3393 |22.11.2021 Президентството отговаря: Крим е под контрола на Москва, но юридически е на Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads