Реклама / Ads
2| 3884 |13.01.2020 НОВИНИ

Новият състав на ЕК положи клетва пред Съда на ЕС

.
Новият състав на Европейската комисия положи клетва пред Съда на ЕС. Председателят на ЕК и всеки от еврокомисарите произнесе клетвата на собствения си език, а след това подписа клетвен лист.
 

Тържествено поемам задълженията да спазвам договорите и Хартата на основните права на ЕС; да изпълнявам своите задължения при пълна независимост в общ интерес на ЕС; да не искам, нито да приемам насоки от никое правителство, институция, служба или агенция; да се въздържам от всякакви действия, несъвместими с естеството на моите функции или с изпълнението на моите задачи, гласи клетвата.

 

Еврокомисарите се заклеват да спазват своите задължения, включително по въпроса с почтеността и да се въздържат от приемане на определени постове или други облаги, след като напуснат комисията.

 

В своето слово председателят на Европейския съд Кун Ленартс посочи, че новата комисия е съставена от 12 жени и 15 мъже, сред които са бивши министър-председатели и министри, бивши депутати, видни личности от икономическата и финансовата област, дипломати. По неговите думи еврокомисарите имат всички необходими умения, за да намерят решение на предизвикателствата пред ЕС.

Сред предизвикателствата той открои оттеглянето на Великобритания, както и измененията в природата, чието преодоляване нарече "задача на задачите". По въпроса за миграцията председателят на Съда на ЕС отбеляза настъпилото разделение сред европейците, довело до възхода на национализма.

 

Напоследък в някои държави от ЕС се появи безпокойство за правовата държава, демокрацията, свободите и основните права, добави той. По неговите думи по този въпрос не може да има отстъпки. Миграционната криза и въпросите, свързани с правовата държава, са сред основните причини за евроскептицизма, добави съдия Ленартс. В следващите години предизвикателството пред ЕК и останалите общностни институции ще бъде да обяснят на гражданите с ясни думи какви са ползите от ЕС. Ползите са толкова очевидни, че би трябвало да могат да устоят на фалшиви новини, коментира председателят на съда.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4392 |03.01.2020 Есмаил Гаани e новият командващ силите ”Ал Кудс” . 20| 21353 |31.12.2019 Хит в МВР: Новият ректор на Полицейската академия “взриви” служителите с иновативен подпис . 3| 5329 |19.12.2019 Димитър Димитров е новият ректор на УНСС . 6| 6429 |17.12.2019 Стефан Тафров: Българската политика е съставена от скачени съдове - Борисов – Нинова и Доган – Сидеров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads