Реклама / Ads
15| 13999 |19.12.2021 НОВИНИ

Новият шеф на МРРБ: 2/3 от лотовете по "Хемус" са строени незаконно

.
Ггроздан Караджов
Тежко наследство е оставила Агенция “Пътна инфраструктура”. 100 милиона не са изплатени към фирмите за почистване и поддръжка на пътната мрежа в страната. Приоритет е казусът с АМ “Хемус” - две трети от лотовете са без строителни разрешителни, а извършеното по тях е меко казано незаконно.
 

Това заяви пред Нова телевизия новият министър на регионалното развитие и благоустройството, който поема щафетата от служебната министърка арх. Виолета Комитова.  

 

Едно от първите действия на Караджов на поста е да възложи разработването на 4-годишна програма за цялостно обновяване на пътищата в страната - качество на пътните платна, отводняване, маркировка и мантинели. Новият шеф на МРРБ припомни и трагедията, станала на АМ “Струма” с изгорелия македонски автобус. При инцидента загинаха десетки, а при разследването стана ясно, че пътят няма акт 16, максималната допустима скорост е била завишена без това да отговаря на изискванията.  

 

По отношение на зимното почистване Караджов посочи - парите са разпределяни на принципа 20/80 - в началото се е давала по-малка част от сумата, а в края на годината - останалите 80%. Фирмите ще получат парите си от министерството, но след щателна проверка, заяви Караджов. 

 

По отношение на пътната агенция пък първо трябва да се реши проблемът с неизплатените суми. 

 

“Те не са тайна - около милиард и 100 милиона са сумите, които са натрупани досега. Става дума за един порочен модел, по който в последното десетилетие са финансирани пътищата. В началото на годината се планират 300 милиона за цялата година, при условие, че всички знаят, че това са милиард и половина лева, които са били разходени в края на година. Ха – представете си сме преизпълнили бюджета. Хайде още милиард и 200. И нито могат да се проверят реално ли са изпълнени, нито може да се контролира дали количества, или изпълнените дейности струват толкова като единични цени и съответно министерството ги е разплащало с много широки пръсти. А идеята на един министър е да пази парите на хората и да ги харчи много пестеливо”, посочи Караджов.

Регионалният министър посочи, че първо трябв да се решат тези проблеми, а след това - кардинални мерки за повишаване на “очевидно неефективната служба”.

 

Приоритет за новата власт е и АМ “Хемус”. Три от лотовете ще се довършат до април. Завършването й обаче ще е една от най-сложните задачи пред екипа на Караджов в МРРБ.

 

Регионалният министър коментира и скандала с “Дунав мост”. По думите му става дума за грубо и арогантно държание от страна на служител на БГТОЛ нагрубява пътник от Молдова. Караджов разпореди проверка.

 

“Бих искал комисия до края на работния ден във вторник да проучи всички платени такси от товарни автомобили през русенското КПП. Ще вземем засичаща се информация от другите ведомства за това колко тежкотоварни автомобили реално са влезли и излезли от България, за да сравним дали събраните тол такси от една страна и броят на реално влезлите реално товарни автомобили е един и същ. Ако има драстично разминаване в това, ще бъде първи индикатор за схема на корупция. И тогава вече ще има сериозни последици”, посочи Караджов. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5105 |16.12.2021 Новият транспортен министър уволни шефа на ”Пътнически превози” в БДЖ . 7| 3381 |15.12.2021 Новият спортен министър спря търга за залите на ЦСКА . 15| 4361 |14.12.2021 Financial Times: Новият български премиер обещава поврат по отношение амбициите на РСМ към ЕС . 11| 4072 |13.12.2021 Новият правосъден министър пое щафетата. Първата цел - Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads