Реклама / Ads
2| 3526 |05.01.2022 НОВИНИ

Регионалният министър: Не можем да дадем срок за завършването на „Хемус“, тъй като няма да строим незаконно

.
Гроздан Караджов Източник: БГНЕС
Автомагистрала „Хемус“ ще бъде построена на цена и срокове, сключени от правителството на ГЕРБ, които обаче липсват. Ситуацията, в която ни е поставило предишното управление, не ни дава възможност да дадем срокове и основната причина за това е, че в бъдеще няма да строим незаконно. Това заяви регионалният министър Гроздан Караджов, който представи напредъка по изграждането на магистралата пред ресорната парламентарна комисия.
 

„Хемус“ е строена на честна дума, на някакви чертежи. Без специален извънреден закон, който да узакони лотове, които са строени няма как да стане. Има и проблеми с препроектирането. Част от трасетата не стават, има много проблеми във всеки един участък“, обясни той и отчете няколко сериозни недостатъка:

 

„Използвана е вратичка в закона чрез „ин хаус“ възлагане. АПИ е възложило да „Автомагистрали“ ЕАД да изпълни някои от лотовете. За съжаление, „Автомагистрали“ ЕАД не разполага с потенциал. Разполага с човешки потенциал, но не под формата на работници и затова дружеството е пощенска кутия, която превъзалага на следващите изпълнители“.

 

„В момента сме се озовали в трети проблем – в част от участъците, особено 4 и 5 лот са направени част от СМР без проекти. Магистралата е строена на честна дума, така да се каже. Узаконяването на един строеж обаче минава през няколко фази, но нито едно от необходимите условия не е спазено. МРРБ, съответно АПИ и „Автомагистрали“ ЕАД се явяват едни от най-сериозните нарушители“, обясни Караджов.

 

Според него това незаконно строителство ще бъде много тежък за „развързване“ проблем и ще трябва специален закон това да се случи.

 

Министър Гроздан Караджов представи и екипа си. В него влизат зам.- министрите Деляна Иванова, която ще работи по координацията, наблюдението и контрола на политиките и дейностите, свързани с държавната собственост, търговските дружества, чийто принципал е МРРБ, ВиК сектора, програмите за регионално и териториално сътрудничество и Явор Пенчев, който ще отговаря за въпросите, свързани със ЗУТ и строителството.

 

Караджов представи и новия председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ Тодор Василев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3029 |04.01.2022 Енергийният министър: Няма да се спре топлоподаването, проверява се ”Булгаргаз” . 3| 4921 |23.12.2021 Транспортният министър: Концесионерът на летище София ще ускори инвестициите през 2022 г. . 6| 4269 |23.12.2021 Капон: Как толкова години не можем да пенсионираме ДС? . 39| 30612 |19.12.2021 Правосъдният министър: Цацаров си отива до месец-два. Сигналът срещу Гешев за "Жоси" е потвърден, има документи с подписи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads