Реклама / Ads
26| 5839 |02.04.2023 НОВИНИ

Новите 240: Битка за първото място и някои на ръба на 4-те процента

.
Източник: ФрогНюз
ПП бият ГЕРБ с около 1% според предварителните данни от изборите. Това показват данните на ”Алфа Рисърч”. Под бариерата остават ИТН, БВ и ”Лвицата!”. ”Маркет линкс” показват различна картина. Според тях първи с процент разлика пред ПП-ДБ са от ГЕРБ. ИТН според проучването са на ръба и влизат в Народното събрание.
 

Това показват предварителните данни след края на изборния ден. Тепърва от Централната избирателна комисия ще сертифицират резултатите от вота. 


.
Данни на "Алфа Рисърч"


.
Данни на "Маркет линкс"


.
Данни на "Тренд"


.

Данни на "Галъп"

 

През деня интригата бе между първите и вторите - ГЕРБ и коалицията на “Продължаваме Промяната” и “Демократична България”. 

 

Борба имаше и за третата партия в новото Народно събрание. Различни социологически агенции показваха разместване между БСП, ДПС и “Възраждане”. 

 

“Има такъв народ” също бяха ту извън 49-тото Народно събрание, ту на ръба на 4-процентовата бариера. 

 

“Български възход” и “Левицата!” останаха и през деня под чертата. Двете партии не успяха да прескочат прага и според предварителните данни от гласуването. 

 



 

Това са петите поред избори за страната ни за последните две години. До тук се стигна след неуспешните преговори за съставяне на правителство след вота през октомври миналата година.

 

Миналите избори спечелиха ГЕРБ. Тогава Борисовата партия предложи проф. Николай Габровски за премиер. Проектокабинетът бе вкаран за гласуване в пленарна зала, но претърпя провал. Той беше подкрепен от 113 депутати - 67 от ГЕРБ-СДС, която го номинира, 35 от ДПС и 11 от БВ. Срещу него гласуваха 125 парламентаристи от ПП, "Възраждане", БСП и ДБ.

 

Вторият мандат бе връчен на "Продължаваме Промяната". Издигнат за премиер от формацията на Кирил Петков и Асен Василев бе проф. Николай Денков. На фона на разговори за търсене на подкрепа от ПП предложиха декларацията с управленски приоритети, която обаче бе отхвърлена от депутатите в Народното събрание. Против текста гласуваха от ГЕРБ-СДС и "Възраждане". ДПС, БСП и "Български възход" се въздържаха. Декларацията беше подкрепена само от ПП и "Демократична България". От ПП взеха решение да не внасят за гласуване в зала състав на кабинет и върнаха мандата на президента Румен Радев. 

 

Държавният глава трябваше да реши на коя политическа сила да възложи последният опит за съставяне на правителство в рамките на отишлия си вече 48-ми парламент.

 

Президентът не изневери и даде папката на БСП, които обаче не успяха да получат подкрепа за правителство. Решението си да не предложи правителство левицата обяви около седмица, след като Корнелия Нинова получи мандата на "Дондуков 2". Тогава тя обяви план с четири стъпки за съставяне на кабинет. В търсене на подкрепа левицата покани на среща лидерите на всички парламентарни партии, в която участваха ГЕРБ, ДПС и "Български възход". Останалите три формации – "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Възраждане" - отказаха да участват в срещата.

 

Спиралата от избори започна след вота през април 2021 г. Това бяха последните за страната ни редовни избори, дошли на фона на антиправителствените протести срещу кабинета на Бойко Борисов, който все пак изкара мандата си докрай. 

 

На вота през ноември 2021 г. победители бяха “Продължаваме Промяната”, които съставиха кабинет с подкрепата на “Има такъв народ”, БСП и “Демократична България”. Четворната коалиция обаче се разпадна, след като ИТН оттеглиха доверието и подкрепата си спрямо правителството, а след последвало искане за освобождаването на Никола Минчев (ПП) от поста председател на Народното събрание, което се оказа успешно, кабинетът “Петков” бе свален. Вотът на недоверие тогава бе внесен от ГЕРБ.

 

Последваха нови избори през октомври миналата година. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2858 |01.04.2023 Български компании могат да участват в първото международно изложение за кръгова икономика, енергетика и строителство „Forward green 2023“ . 0| 3045 |29.03.2023 Най-горещите точки на войната в края на март 2023 г. - битката за Авдиевка и Бахмут . 1| 2900 |28.03.2023 255 са новите случаи на Ковид-19 в страната . 0| 3052 |27.03.2023 Петър Витанов: Недостигът на шофьори форсира промените в новите транспортни правила в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads