Реклама / Ads
8| 3494 |18.08.2021 НОВИНИ

Новите лидери на Афганистан показват лицата си днес. Протести срещу талибаните взеха две жертви

.
Източник: Twitter
Вчера новите властници в Афганистан дадоха първата си пресконференция, а днес се очаква лидерите на талибаните да се покажат пред света за пръв път от 20 години. Цивилните граждани трябва да предадат своите оръжия и муниции. На този фон в Джелалабад граждани излязоха на протест срещу решението на талибаните да заменят националния флаг на Афганистан. Към момента се съобщава за най-малко две жертви и 12 пострадали.
 

По време на първата си пресконференция на лидерите на талибаните стана ясно, че се работи върху състава на правителство, който ще стане ясно съвсем скоро. Обещаха още правата на жените да не бъдат нарушени и те да имат “активна роля в обществото”. Ще им е позволено да работят “в рамките на ислямския закон на талибаните”. Историята обаче помни, че салафитския ислям, според който талибаните управляват Афганистан в миналото, включва доста крайни практики - кланета на цивилни, които не споделят техните виждания, забраняват се медии, изкуство, музика, филми, фотография, дерат се хора, жени се линчуват публично на стадиони, убиват се с камъни, брутално се унищожават културни паметници, заради което от ЮНЕСКО призоваха за защита на всички обекти. 

 

В момента талибаните твърдят, че са претърпели катарзис и са загърбили много голяма част от своите крайни разбирания.

 

Освен това по време на пресконференцията вчера не стана ясно какво талибаните разбират под “в рамките на нашите ислямски закони”. 

 

Обещанията на новите управници на Афганистан включват и други по-либерални разбирания в сравнение с тези в миналото - медиите ще бъдат уважавани, частните медии ще продължат да вършат своята работа свободно и независимо. Това твърдение обаче дойде и с предупреждение - медията да не работи срещу талибаните, каквото и да означава това.  

 

Новият ред в Афганистан създаде огромен хаос. Вътре в страната голяма част от хората са ужасени и търсят спасение, а останалата част от света се тревожи от нова мигрантска вълна и хуманитарна катастрофа. Освен това притесненията са, че Афганистан може да се превърна в дом на бойци на Ал-Кайда или други екстремистки групировки. Талибаните уверяват, че няма риск земята в Афганистан да се използва срещу когото и да било. 

 

След като талибаните завзеха страната обаче много хора започнаха да бягат. В момента протести срещу решението на талибаните да заменят националния флаг на страната има в Джелалабад и в други части на Афганистан. Стотици и дори хиляди хора излязоха по улиците, което доведе до сблъсъци. Демонстрации има най-малко в два града. В Джелалабад е била употребена сила както срещу протестиращи, така и срещу журналисти. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3484 |18.08.2021 Любомир Кючуков: В Афганистан е по-лесно да влезеш, отколкото да излезеш . 4| 3090 |18.08.2021 Надежда Нейнски: Западът не разбра афганистанския национализъм и затова се провали . 4| 3322 |17.08.2021 Столтенберг: Не сме имали намерение да останем в Афганистан завинаги . 0| 3031 |17.08.2021 Външно: Шестима българи чакат евакуация от Афганистан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads