Реклама / Ads
7| 4177 |20.10.2023 НОВИНИ

Новите мишени на Кремъл: Русия преследва адвокатите на Алексей Навални

.
Алексей Липцер, Вадим Кобзев и Игор Сергунин Източник: Mediazona
През почти трите години, които Алексей Навални прекара в затвора, руският опозиционен лидер се бори с лишенията със стоицизъм и чувство за хумор.
 

В различни моменти той се оплакваше, че му е отказан достъп до разходки, хранителни пратки, радио, контакт със семейството му и дори със съкилийници - и всичко това привидно оставаше невъзмутимо.


Но когато миналия петък журналисти му съобщиха на съдебно заседание, че няма адвокат, той изглеждаше наистина зашеметен.


"Няма как! В Кобзев има обиск?", Навални се чува да казва в аудиозапис, визирайки дългогодишния си адвокат Вадим Кобзев.

 

Няколко дни по-късно той научава, отново от журналисти, че Кобзев и други двама адвокати, с които е работил, Алексей Липцер и Игор Сергунин, са в следствения арест. Те са заплашени от до шест години затвор за "участие в екстремистка организация".


Други двама действащи адвокати на Навални, Олга Михайлова и Александър Федюлов, са извън Русия и вероятно ще останат там, за да избегнат съдбата на колегите си.


В дългата сага на преследване на Навални колективната разправа с неговите адвокати бележи нов етап както за най-големия политически съперник на руския президент Владимир Путин, така и за това, което е останало от гражданското общество в Русия.


"Както по съветско време, преследват не само политически активисти, превръщайки ги в политически затворници, но и техните адвокати", казва Навални в аудиозаписа в непосредствена реакция на новината по време на петъчното изслушване.


Законова рамка


Към тази седмица са изминали повече от 1000 дни, откакто Навални беше арестуван при завръщането си в Русия от Германия, където се лекуваше след почти смъртоносно отравяне.


През целия този период и въпреки че е държан в изолатор за дълги периоди от време, Навални поддържа публично присъствие чрез социалните медии и като обръща оръжието на властите срещу тях.


Откакто е в затвора, той е завел десетки съдебни дела срещу нарушения, които според него са извършени от затворническите власти. В резултат на това екипът му изчислява, че той е присъствал на повече от 300 съдебни заседания през последните години.

 

Въпреки че повечето от тези изслушвания се провеждат в импровизирани съдебни зали в затвора, а Навални се явява дистанционно чрез видеовръзка, те дават възможност на обкръжението му и на широката общественост да го видят и чуят.

 

Навални използва изслушванията, за да демонстрира борбения си дух и да държи речи, превръщайки съдебната зала в политическата сцена, от която Кремъл толкова много иска да го лиши.

 

По време на тези съдебни заседания и в публикациите си в социалните мрежи Навални изглеждаше изключително информиран за актуалните събития.


Сега адвокатите му са обвинени, че са улеснили това чрез "редовен трансфер на информация между лидерите и участниците в екстремистка организация", казва Иван Жданов, адвокат и ръководител на Фондацията за борба с корупцията, основана от Навални.


Позовавайки се на документите по делото, които POLITICO не може да провери, тъй като не са публикувани, Жданов заяви, че прокурорите са посочили като уличаващи доказателства редица онлайн видеоклипове, публикувани в платформи, свързани с Навални. Жданов заяви, че всички видеоклипове са свързани с агресията на Русия срещу Украйна.


Как Навални успява да получава информация и да разпространява посланията си, въпреки че е под денонощно наблюдение, е тайна, строго пазена от екипа му.


Правна репресия


Поддръжниците на Навални са убедени, че действията срещу адвокатите му са част от усилията да му се запуши устата.


Арестите бяха извършени малко след влизането в сила на съдебно решение от август, с което Навални беше осъден на 19 години в затвор със специален режим, наред с други обвинения, за екстремизъм. Опасенията са, че всеки момент той може да бъде преместен в отдалечен регион, където да бъде поставен под карантина преди президентските избори през март следващата година.


Екипът му предупреди, че без или с по-малко адвокати, поддържането на надзор и предпазването му от вреди ще бъде още по-трудно. "Ужасяващо", заяви близкият съюзник на Навални Леонид Волков в предаването "Х".


Арестите са и по-широк сигнал за руските адвокати, че са на крачка от това да действат като защитници... и да станат обвиняеми.


"Адвокатите се приравняват към тези, които защитават", казва Евгений Смирнов, адвокат от руската група за защита на правата на човека "Първи отдел". "Така че, ако защитават Навални, те самите са участници в екстремистка дейност".


Адвокатската професия в Русия отдавна е подложена на натиск, като през последните години няколко високопоставени адвокати, сред които и Смирнов, избягаха от Русия поради страх от преследване.


Но войната срещу Украйна засили напрежението и предостави на властите допълнителни оръжия за преследването им. В един от примерите Дмитрий Талантов, виден адвокат, известен най-вече с това, че е защитавал известен заподозрян в държавна измяна, е изправен пред угрозата да получи до десет години затвор за разпространение на "фалшиви новини" за руската армия.


Като по-мека мярка, която привлича по-малко обществено внимание, адвокатите могат да бъдат лишавани от лиценз и за това, че не следват линията на Кремъл.

 

Неотдавнашно правителствено предложение предлага отнемане на лицензите на тези, които са били извън Русия за повече от една година "без основателна причина", което очевидно цели да прочисти професията от критиците на режима.

 

Дори и в този контекст арестът на адвокатите на Навални е забележителен както с броя на арестуваните адвокати, така и с тежестта на отношението към тях и обвиненията.


Журналистът Павел Канигин, който е близък приятел на Липстер, един от арестуваните адвокати, разказва, че екип на специалните сили с маски се е появил в дома на адвоката в ранните сутрешни часове миналия петък, събуждайки съпругата и двегодишната му дъщеря.


През следващите няколко часа те обръщат дома на Липстер с главата надолу; вероятно в търсене на доказателства, които го свързват с Навални, въпреки че той не работи за политика от лятото на 2022 г., казва Канигин.


Дело на защитата

 

При положение, че процентът на оправдателните присъди в Русия е под един процент, а броят на политическите затворници в Русия постоянно нараства, някои се питат дали адвокатите на защитата все още имат значима роля.


Смирнов сравни това, което адвокатите могат да предложат, с палиативни грижи. "Това е като лекар, който лекува човек с тежко заболяване и безнадеждна прогноза", каза той. "Вие все още го лекувате и го хващате за ръка, за да намалите страданието му".


Той допълни, че адвокатите помагат на обвиняемите да не допускат "глупави грешки" под натиска на правоприлагащите органи и, както в случая с Навални, да създават правни пречки. "Не можем да ги улесняваме прекалено много, за да вкарват хората в затвора", каза Смирнов. "Трябва да има съпротива, за да не изгубят всякакво усещане за граници".

 

В отговор на арестите група адвокати стартира петиция, в която призовават за тридневна стачка от 25 октомври в знак на протест срещу "атмосферата на насилие и изтезания, сплашване, преки заплахи за свободата, здравето и живота".

 

До момента петицията е подписана от около 230 души, което е само малка част от руската адвокатска общност, която се състои от десетки хиляди практикуващи юристи.

 

Рисковете, свързани с подписването на петицията, са значителни и вероятно са отблъснали хората, заявиха няколко адвокати пред POLITICO. Особено след като заместник-министърът на правосъдието на Русия Михаил Бешмелницин беше цитиран от държавната информационна агенция ТАСС да предупреждава адвокатите да не се присъединяват към стачката следващата седмица. Междувременно Федералната адвокатска камара на Русия в свое изявление помоли членовете си да се въздържат от действия от "политически характер" и "демагогски шум".

 

Андрей Рагулин, съавтор на петицията, определи изявлението като знак, че камарата се е отказала от ролята си да защитава интересите на адвокатите.

 

Той допълни, че въпреки малкия брой подписали се е "доволен от факта, че все още има хора, които не се страхуват открито да изразят мнението си по проблемни въпроси".

 

"Те са героите на нашето време", каза той.


Навални в изолация

 

След като научи, че отново няма да има адвокат на второто изслушване във вторник, Навални отново изглеждаше объркан. Той заяви пред съда, че е получил официално писмо, в което се казва, че ако няма адвокат, "трябва да предприеме стъпки, за да си намери такъв".


"Какви стъпки трябва да предприема, когато дори не разбирам какво се случва с моите адвокати, когато никой няма право да ме посещава?", попита той според стенограмата от изслушването, направена от Mediazona.


"Аз не знам нищо", добави той. "Напълно съм изолиран от всякаква информация".


На следващия ден, на поредното изслушване, проблемът изглеждаше решен. Без да знае Навални, който се яви чрез видеовръзка, с делото му се зае нов адвокат - Леонид Соловьов. Според присъстващи журналисти Соловьов е бил допуснат в съдебната зала едва след като изслушването вече е било започнало.


По-късно съдията прочете присъдата: Навални е успял частично да оспори разходите, които е принуден да плаща за пътуването на свързаните с държавата наблюдатели на затвора за изслушванията му. Сега той им дължи 6 905 рубли (около 70 евро), а не 21 000 рубли.


Веднага след това видеопотокът беше изключен, което не даде време на Соловьов и Навални да се посъветват и отново вкара политика в изолация.


И все пак ден по-късно в блога на Навални се появи нов пост, в който той изразява подкрепата си за задържаните адвокати и призовава колегите им да ги защитят.


"Винаги съм призовавал руските граждани и сега ги призовавам постоянно, винаги, при всяка възможност; да действат, да агитират и да гласуват срещу Путин и неговата Единна Русия", гласеше текстът.


"Това не е екстремизъм, а легитимна борба срещу едно нелегитимно правителство".

 


 

Публикация на Ева Хартог в "Politico", преводът е на ФрогНюз. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4845 |20.10.2023 По следите на звено 29155: Агентите на ГРУ, взривили складове в Европа . 35| 7327 |20.10.2023 Западни медии: България нанесе неочакван удар на Русия . 11| 4496 |20.10.2023 Изнасилвания и депортации на деца в Русия. Нови доказателства за ООН за руските престъпления в Украйна . 1| 4176 |20.10.2023 Иво Христов: Миграционният натиск и кризите в ЕС напомнят събитията от 1989 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads