Реклама / Ads
3| 4649 |06.10.2022 НОВИНИ

Новите санкции срещу Русия удрят и Сърбия

.
С осмия пакет от санкции срещу Русия, ЕС всъщност въвежда първи пакет от санкции срещу Сърбия, която зависи от доставките на руски петрол през Хърватия, заяви сръбският министър на вътрешните работи Александър Вулин.
 

Пакетът е силно подкрепян от Хърватия, която разполага с пристанище Омишал на остров Крък в Адриатическо море, с терминал за танкери за нефт и нефтопродукти. Оттам петролът се изпраща по тръби до Сърбия за рафиниране в завода Naftna Industrija Srbije (NIS), 56,15% от който принадлежат на компания от групата „Газпром“.

 

На 22 април хърватският държавен оператор на тръбопроводи JANAF заяви, че ще продължи да доставя суров петрол на NIS, след като тя беше извадена от пакета санкции на ЕС. През януари NIS подписа нов едногодишен договор с JANAF за доставка на 3,2 млн. тона суров петрол.

 

"ЕС за пореден път доказа, че е клуб на държави, разположили дивизии при Сталинград, а единствената последователност в политиките му е отмъщението срещу свободните народи. По инициатива на комплексирана Хърватия, на Сърбия е забранено да внася руски петрол по Адриатическия тръбопровод, а на България - не", цитира Вулин пресслужбата на вътрешното министерство.

 

"Обяснението, че българите имат руска петролна рафинерия в Бургас, не кореспондира с факта, че сърбите в Панчево също имат руска рафинерия. За усташите (хърватските нацисти - бел. ред.) и техните съюзници няма значение дали нещо има смисъл, важното е да вреди на Сърбия. С инициативата на усташите, която ЕС одобри, Сърбия е принудена да купува по-скъп петрол от Ирак и губи стотици милиони евро, които би могла да използва", посочи членът на сръбското правителство.

 

Според министъра в близко бъдеще Сърбия ще трябва да помисли за изграждане на нефтопровод в партньорство с други държави, защото "където усташите могат да навредят на Сърбия, те ще го направят".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4813 |06.10.2022 Санкции за 2 млн. лева за година отнесли от “Трейс груп”, но СО пак решили те да пренареждат жълтите павета . 0| 3307 |06.10.2022 Първа среща на новия орган в ЕС, фокусиран върху войната на Русия в Украйна . 5| 6067 |06.10.2022 Пентагонът обяви за възможни удари по Крим, Русия отговори . 2| 4812 |05.10.2022 Правителството разреши вноса на горива от Русия до 2024 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads