Реклама / Ads
14| 5030 |05.01.2016 НОВИНИ

Ново 20! „Южен поток" не е спрян, а само замразен, твърди Москва

.
Парадоксално е, но е факт, че „Южен поток" не е бил преустановен и формално няма нито един документ, който да говори в тази посока. Това заяви в интервю за кореспондента на БНР в Москва председателят на Комисията по енергийна политика в Руската дума Павел Завални. Той уточни, че когато се появи разрешение за проекта „Южен поток”, той отново би се активизирал. Нещата просто били замразени.
 

 Завални смята, че всички държави в югоизточната и източната част на Европейския съюз (ЕС) не са самостоятелни.

 

„Една страна – един глас, но какво означава този глас, когато всички в определена степен са в позицията на просещи. Те не създават общо благо, а са просто негови потребители и са просто просещи в ЕС”, коментира Павел Завални.

 

По думите му тези, които създават и допринасят с нещо, те имат право на глас. Другите формално също имали право на глас, но в политически план нямали. Те трябвало да работят по-добре и по-ефективно, за да получат право на реален глас.

 

Запитан готова ли е Русия да се справи с ниските цени на световните пазари на нефт, които формират по-голяма част от руския бюджет, Завални отговори, че ще има периоди на високи и на по-ниски цени на петрола. На всеки 15 години имало подобни кризи в нефтения бизнес. Той коментира, че има спад на производството, после има и подем на цените. Експертът прогнозира, че има висока вероятност цените да започнат да спират своя спад, защото търсенето расте от година в година.

 

Павел Завални обясни, че Русия трябва да развива икономиката, доходите и то не само в нефтодобивния сектор, но и да се намалява зависимостта например в сферата на селското стопанство.

 

Завални коментира, че централноевропейските държави, които се обявиха против изграждането на „Северен поток" 2, преследват личните си политически цели. Всичко това ставало заради конкуренцията. Той е категоричен, че Москва трябва да има надеждност при транзитните доставки. Самият Завални не е сигурен, че Русия може да разчита на Украйна като транспортираща страна на газа и до европейския пазар.

 

„Имаше опити да се инвестира в украинската газопреносна система и от страна на Европа и САЩ, но никой не стигна докрай, а тя остарява и деградира. Мисля, че след 5-10 години просто ще се развали и няма да може да функционира”, коментира Павел Завални. Именно заради това Русия търсела алтернатива как да стигне до европейските потребители. „Защо не ви дадоха на вас, в България, да реализирате такъв обходен маршрут”, запита той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4932 |31.12.2015 Без новогодишни тържества в Париж, Лондон, Брюксел, Москва . 4| 4674 |30.12.2015 Новогодишната реч на Меркел - с арабски субтитри . 0| 4261 |28.12.2015 Возим се в градския транспорт в София в новогодишната нощ . 0| 4311 |23.12.2015 110 аварийни екипа на ЧЕЗ ще бъдат на разположение в Коледната и Новогодишната нощ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads