Реклама / Ads
23| 8286 |30.10.2021 НОВИНИ

”Северен поток - 2” и газовото оръжие в ръцете на Путин

.
Източник: карикатуристът Патрик Шапат за Der Spiegel
Използва ли Владимир Путин енергийната криза в Европа като оръжие за постигане на геополитически цели? По-голямата част от анализите сочат тъкмо към това - руският държавник говори за огромната полза от дългосрочните договори с Москва, а това е и удобна възможност Кремъл да окаже натиск върху стария континент за одобряването на проекта “Северен поток - 2”.
 

Критиките към Русия бяха определени като спекулации неведнъж. Това се чу и от устата на Елеонора Митрофанова - посланичката на Москва в България. Експерт от Държавния департамент в САЩ пък също изненадващо заяви, че Русия не е предизвикала газовата криза, каквито твърдения циркулират. Обвиненията към Кремъл са, че всичко се е случило нарочно, заради геостратегическите интереси на Москва. 

 

Русия е най-големият доставчик на газ за Европа. Държавите от стария континент обаче започнаха да се целят с търговия на газ на спотовия пазар. Всички се питат защо изведнъж цените на газ в Европа удариха тавана. "Газпром" обслужва само онези, които имат дългосрочни договори, а освен това дружеството получи нареждане от Путин преди броени дни да започне да пълни с природен газ европейските газови хъбове, но едва след като бъдат обезпечени газовите нужди на Русия. Очаква се това да се случи до 8 ноември. 

 

Въпросът е защо всичко на краткосрочният пазар в Европа скочи изведнъж? Той функционира безпроблемно от години. Според едно от обясненията, през миналата година европейският пазар не е получил достатъчно втечнен газ, който се насочваше главно към Азия заради по-добрите цени там. В Москва твърдят още, че студената зима е снижила запасите от газ в Европа. Къде тогава е бил Кремъл в този момент, след като Русия обезпечава 40% от газа на Европа? 

 

Точно поради този въпрос изникват съмненията, че газовият пазар е бил взривен напълно целенасочено. Държавният департамент на САЩ също посочва, че Кремъл е трябвало много по-рано да разреши увеличение на доставките на природен газ, като той се позова на усилията на Норвегия за попълване на газовите запаси.

Въпросът с недостига на газ за Европа поставя на масата и въпросът с одобрението на проекта “Северен поток - 2”. Завършването му щяло да помогне на Москва да увеличи доставките, защото според Путин газопроводът с Украйна не би издържал по-големия капацитет. Сиреч - регулаторът в Германия трябва да побърза. 

 

Русия използва суровините си като политическо оръжие още от първия газов конфликт с Украйна през зимата на 2005-2006 г. Още тогава Европа започна да снижава зависимостта си от руския газ, разшири инфраструктурата си и започна да мисли в посока, която да позволи бързото превключване от една инфраструктура към друга при дефицити. По същество голямата цел според анализатори е Путин да успее да заобиколи Украйна при износа на газ и “Северен поток - 2” ще помогне на Кремъл за постигането на тъкмо тази цел. От това губи Киев, защото резултатът са по-ниски приходи. Удря се и по военната и политическа сигурност на Украйна. 

 

“Северен поток - 2” при всички случаи се счита за победа за Кремъл. Европа ще започне да купува повече руски газ, който Путин е готов да предостави, удря се по Украйна, с която Русия вече години наред има конфликт, а освен това Москва печели повече пари. 

Това е най-спорният енергиен проект в Европа. Срещна отпор от Съединените американски щати и други държави.

 

В момента германският енергиен регулатор има време до януари, за да заключи отговаря ли “Северен поток - 2” на всички препоръки. Техническите изисквания по проекта са напълно изпълнени. Ключовият спорен въпрос е дали "Газпром" ще спази европейските правила, които изискват от собствениците на тръбопроводи да се различават от доставчиците на газ, за да може по този начин да се гарантира лоялната конкуренция на пазара.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4018 |15.10.2021 Reuters: “Северен поток - 2” - дългият път на руския газ към Европа . 7| 3389 |09.09.2021 Керемедчиев: Наведена дипломация – ще се молим на Ердоган да не пуска потока мигранти към границата ни . 5| 3408 |06.09.2021 Д-р Мирослав Ненков: Пациентопотокът лека-полека нараства . 0| 3291 |19.08.2021 Транспортният министър: До десет години ще се възстанови пътникопотокът на летище ”София”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads