Реклама / Ads
3| 4012 |15.10.2021 НОВИНИ

Reuters: “Северен поток - 2” - дългият път на руския газ към Европа

.
Газопроводът “Северен поток - 2” е готов да транспортира така нужният в момента за Европа газ от Русия. Но по тази тръба все още не тече нищо. Причината - проектът чака зелена светлина от регулаторния орган в Германия.
 

Това е най-спорният енергиен проект в Европа. Той е воден от руския гигант “Газпром” и реализацията му срещна отпор от САЩ, Украйна и други държави, пишат от агенция “Ройтерс”. Това е поредният сигнал, че може би енергийната криза в Европа в момента е изключително удобна за Кремъл и е повод руският държавник Владимир Путин да използва случващото се като геополитическо оръжие и да окаже натиск върху стария континент “Северен поток - 2” да бъде одобрен.

 

Тъкмо такива гласове се чуха вчера от брюкселското издание “Politico”, а теорията не е напълно безпочвена. 

 

В сряда по време на Конференцията за енергийната седмица в Русия в Москва Путин заяви, че Русия е напълно готова да увеличи доставките на природен газ до Европа и за подобен ход няма никаква съпротива от страна на Кремъл. Имало и много конкретна причина за енергийната криза на стария континент според Путин - старанието от страна на Европа да сключва краткосрочни договори за доставка на газ. Въпреки това Москва била готова да помогне. 

 

Но… 

 

Тръбопроводите, които сега пренасят руски газ през Украйна към ЕС, нямат достатъчно голям капацитет да пренасят повече газ и е подобен ход е опасен, предупреди Путин. Украйна обвини Русия, че се опитва да подкопае газовите доставки до ЕС, за да увеличи натиска върху блока и Германия да одобри “Северен поток - 2”.

 

В момента германският енергиен регулатор има време до януари, за да заключи отговаря ли “Северен поток - 2” на всички препоръки. Техническите изисквания по проекта са напълно изпълнени. Ключовият спорен въпрос е дали "Газпром" ще спази европейските правила, които изискват от собствениците на тръбопроводи да се различават от доставчиците на газ, за да може по този начин да се гарантира лоялната конкуренция на пазара.

 

Операторът на "Северен поток 2" твърди, че правилата са насочени към торпедиране на газопровода и миналата седмица постигна частична победа, когато съветник на върховния съд на Европейския съюз препоръча "Газпром" да оспори правилата на ЕС.

След като независим тричленен състав направи своята препоръка, тя отива в Европейската комисия, която има още два месеца да излезе със становище. Ако двата органа са съгласни, че тръбопроводът отговаря на всички регулаторни изисквания, тогава сертифицирането може да бъде издадено сравнително бързо. Ако обаче не са - процесът може да бъде допълнително забавен.   

 

Може ли обаче регулаторът на практика да спре проекта? По същество - не. Сертифицирането е изискване, но агенцията е доста ограничена откъм инструментите, с които може да попречи на "Газпром" да започне да изпомпва газ. Най-суровият е еднократна глоба в размер на 1 милион евро за оператора, ако той започне да работи преди да бъде сертифициран. Може да бъде започнато и разследване, но всеки правен процес би бил дълъг и няма да доведе до краткосрочно прекъсване на газовите потоци.

Германският канцлер Ангела Меркел през последните месеци даде ясно да се разбере, че спазването на правилата е от жизненоважно значение за осигуряване на продължаваща политическа подкрепа за газопровода, заявиха двама правителствени източници, запознати с въпроса. Меркел открито заяви, че политическата основа за експлоатация на "Северен поток 2" е ангажиментът на Русия да продължи да използва Украйна като маршрут за транзит на газ и в бъдеще. 


Самият регулатор пък не е политически независим. Органът се нуждае от оценка на сигурността на доставките от страна на германското министерство на икономиката и енергетиката, от което е част. Икономическото министерство заяви, че в момента работи по тази оценка, но не е дало график за това кога тя ще бъде завършена. Ако установи, че експлоатацията на “Северен поток - 2” ще изложи на риск доставките на газ, агенцията не може да го сертифицира.

 

Тук идва ролята на изборните резултати в Германия. Докато страната излъчи ново правителство министерството в Германия се ръководи от Петер Алтмайер - член на консервативната партия на Меркел, която подкрепя газопровода. Под ръководството на германската канцлерка, която продължава все още да управлява Германия, страната сключи споразумение с Вашингтон, което позволи на спорния газов проект да продължи.

 

превод и редакция, Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3347 |18.09.2021 Reuters: МФ на САЩ анализира разследването на Световната банка за манипулациите с рейтинга на Китай . 7| 3387 |09.09.2021 Керемедчиев: Наведена дипломация – ще се молим на Ердоган да не пуска потока мигранти към границата ни . 5| 3407 |06.09.2021 Д-р Мирослав Ненков: Пациентопотокът лека-полека нараства . 0| 3281 |19.08.2021 Транспортният министър: До десет години ще се възстанови пътникопотокът на летище ”София”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads