Реклама / Ads
0| 3322 |01.08.2022 НОВИНИ

Русия не можела да направи много за ремонта на “Северен поток 1”

.
Русия не може да направи кой знае какво, за да помогне със спешните ремонти на оборудването за ”Северен поток 1”. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предават от агенция ”Ройтерс”. Коментарът му идва на фона на допълнителния спад в производството и износа на ”Газпром”.
 

Русия намали доставките на газ през "Северен поток 1", нейния основен газопровод за Европа, само до 20% от капацитета миналата седмица, заявявайки, че турбина, изпратена в Канада за поддръжка, не е била върната и друго оборудване също се нуждае от ремонт. 


Това сигнализира за задълбочаване на спора, в който Москва посочи проблеми с турбините като причина за прекъсване на доставките на газ през газопровода "Северен поток 1". Западът обаче счита, че това е претекст и опит за политически шантаж на Москва. 


"Има неизправности, които изискват спешен ремонт, и има определени изкуствени затруднения, причинени от санкции. Тази ситуация се нуждае от коригиране и Русия има малко възможности да помогне тук", каза Песков. 


Газът от Русия покриваше около 40% от европейските нужди, преди Русия да изпрати войски в Украйна през февруари. В съответствие с широкообхватните западни санкции срещу Москва, ЕС се стреми да намали зависимостта си от руската енергия.


Газопроводът "Северен поток 1", някога символ на енергийното сътрудничество между най-голямата икономика в Европа Германия и Русия, е сред няколко маршрута, които транспортират руски газ до Европа.


Друг основен маршрут е тръбопроводът Ямал-Европа, който работи в реверсивен режим, за да транспортира газ от Германия до Полша, а износът през Украйна също е на намалени нива, след като Киев затвори един от двата пропускателни пункта от Русия на фона на военния конфликт.


В резултат на това добивът на газ на Газпром е намалял с 12% до 262,4 милиарда кубически метра от януари до юли, а износът за страни извън ОНД е намалял с 35% до 75,3 милиарда кубически метра спрямо същия период преди година, съобщи руската държавна газова компания.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 10871 |31.07.2022 Лена Бориславова: Защо не ги направи 12 г. тия работи, Бойко ?! . 0| 3135 |31.07.2022 Путин плаши: ВВС на Русия щели да имат хиперзвукови ракети скоро . 0| 3993 |30.07.2022 Ще има ли размяна на ”търговец на смърт” от Русия срещу шпионин и олимпийска шампионка на САЩ? . 0| 15972 |30.07.2022 Борел: Погледнете един разбит руски танк, Русия вече няма достъп до електрониката на Запада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads