Реклама / Ads
0| 2815 |02.09.2022 НОВИНИ

Кремъл плаши: Ще спрем петрола на всички, които наложат таван на цените

.
Дмитрий Песков Източник: БГНЕС
Кремъл заплаши днес, че Русия ще спре да продава петрол на страните, които наложат таван за цените на руските енергийни ресурси, съобщи Ройтерс.
 

Позицията на управляващите в Москва е, че подобни ограничения на цените ще доведат до „съществена дестабилизация на глобалния петролен пазар“.

„Компаниите, които наложат ценови таван, няма да бъдат сред тези, които ще получават руски петрол“, заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в потвърждение на коментарите по темата, които направи вчера вицепремиерът Александър Новак.

 

„Просто няма да си сътрудничим с тези компании на основата на непазарни принципи“, добави Песков, цитиран от БТА.

 

Говорителят на Кремъл допълни, че „Русия проучва как налагането на ценови таван върху износа на петрола й ще се отрази на нейната икономика“.

 

Министрите на финансите от групата на седемте най-развити световни икономики (Г-7) днес ще проведат онлайн заседание. Очаква те да обсъдят в детайли плановете за налагане на таван на цените на руския петрол, чиято цел е да бъдат ограничени приходите на Москва от продажбата на черно злато.

 

По-рано тази година Европейският съюз наложи частична забрана за закупуване на руски петрол. Тя ще намали с 90 процента вноса му в страните от ЕС, когато влезе в сила изцяло, обяви Брюксел. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви днес, че е време ЕС да обмисли налагането на подобни ценови таван и за покупките на руски природен газ.

 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че „европейските граждани са тези, които ще платят цената на подобни мерки“. Преди Русия да нахлуе в Украйна през февруари, близо половината от руския износ на суров петрол и на петролни продукти беше насочена към Европа, по данни на Международната агенция за енергията (МАЕ).

 

„Просто няма да има руски газ в Европа, ако ЕС въведе таван на цените му. Ще стане като с петрола. В Европа просто няма да има руски газ“, бе отговорът на заместник-ръководителят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев, коментирайки призива на ръководителя на ЕК Фон дер Лайен за въвеждане на таван на цените на руския газ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4979 |02.09.2022 Експертът Тихомир Стойчев: Кремъл разчиства терена от противници на режима . 0| 3078 |01.09.2022 Кремъл: Визовите ограничения на ЕС за руските граждани са смехотворни . 0| 21564 |01.09.2022 Проф. Слатински: Параноята на Путин ескалира, над Кремъл плъзват облаци черни . 0| 4623 |30.08.2022 Доц. Пламен Ралчев: Кремъл цели политически дискомфорт в ЕС, в България вече е постигнат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads