Реклама / Ads
3| 4222 |11.09.2014 НОВИНИ

НПО: Ролята и отговорностите на главния прокурор трябва да са ясни

.
По-ясно да се определи ролята и отговорността на главния прокурор на страната ни. Това гласи едно от предложенията на девет неправителствени организации по отношение на реформата в съдебната система.
 

 Представители на тези организации представиха на пресконференция как точно трябва да изглежда съдебната реформа у нас, а концепцията им е подробно описана в писмо, вече предоставено на служебния министър на правосъдието Христо Иванов, съобщава нюз.бг.

 

Припомняме, макар и за краткия си период на управление, Иванов се зарече в това, че документът за съдебна реформа трябва да бъде обновен.

 

„Независимостта на магистратите през последните години бе поставяна често под съмнение", напомни председателят на Съюза на съдиите в България Таня Маринова.

 

Тя изброи и някои от основните идеи за промени, а именно повишаване и утвърждаване на ефективността, отговорността и отчетността на Висшия съдебен съвет (ВСС), разделянето му на колегии, пряк избор на членовете му, различен начин за избиране на административните ръководители на съдилищата и не на последно място ясно определена роля и отговорност на главния прокурор, както и промяна в начина на неговото отчитане.

 

Неправителствените организации обръщат внимателен поглед към държавното обвинение, като настояват да се дефинира по-ясно моделът за независимостта му.  При управление на прокуратурата според идеята на организациите трябва да не се забравя провалът в преследването на престъпността по високите етажи на властта и значимите икономически интереси, както и очертаните от Европейския съд по правата на човека проблеми на държавното ни обвинение.

 

ВСС да се раздели на отделни колегии - за съда и за прокуратурата и следствието, гласи друга препоръка на неправителствените организации. Само по този начин според тях ще се гарантира независимостта на съда.

 

Друг ключов момент от списъка с предложения, отново по отношение на ВСС, е поставената под въпрос постоянна работа на висшите магистрати. „Характерът на ВСС като постоянно действащ орган допълнително задълбочи възможностите за задкулисно лобиране, защото членовете му се откъсват от съдебната работа", мотивираха тази промяна представителите на неправителствените организации. Именно заради това идеята им е ВСС да заседава на сесии с постоянни комисии.

 

„Всички тези промени обаче няма да могат да се осъществят без политическа воля", призна още Маринова и призова всички политически партии да се включат активно в обсъждането на промените в съдебната система.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4955 |02.09.2014 Румен Петков: Главният секретар на МВР дискредитира системата . 22| 4895 |30.08.2014 Сидеров даде Шаламанов на главния прокурор . 15| 5725 |13.08.2014 Румен Петков: Главният секретар е вреден за МВР . 18| 6741 |31.07.2014 Главният секретар на МВР връзва ръцете на бъдещите министри

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads