Реклама / Ads
0| 3770 |28.02.2017 НОВИНИ

НСИ: Общият показател на бизнес климата у нас като в началото на годината

.
През настоящия месец общият показател на бизнес климата в България остава приблизително на равнището си от началото на годината, когато индексът нарасна с 0,8 пункта, показват резултати от последно за годината проучване на Националния статистически институт (НСИ).
 
Подобрение на стопанската конюнктура е регистрирано в сектора на услугите и в строителството при известно влошаване в промишлеността и при търговията на дребно. Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, се понижи през февруари с 0,7 пункта спрямо януари, когато нарасна с 2,3 пункта, в резултат на по-умерени оценки на промишлените предприемачи за настоящото бизнес състоянието на техните предприятия. В същото време текущата производствена активност се оценява като леко подобрена, докато очакванията за следващите три месеца бележат повишение, посочва НСИ.

Оновната пречка, затрудняваща развитието на този отрасъл, продължава да бъде свързана с несигурната икономическа среда, като тя е посочена от 45,9% от промишлените предприемачи. По отношение на продажните цени в промишлеността преобладаващите очаквания на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца, показва проучването на НСИ. През февруари показателят "бизнес климат в строителството" се повишава с 0,5 пункта, парирайки част от спада с 1,2 пункта в началото на годината, в резултат на подобрените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на техните предприятия през следващите шест месеца. Прогнозите им относно строителната активност през следващите три месеца са също по-оптимистични, отчита проучването на статистиката. Най-сериозният проблем, затрудняващ дейността на предприятията в този сектор, продължават да бъде свързвани с несигурната икономическа среда, следван от факторите "неблагоприятни климатични условия" и "конкуренцията в бранша".

По отношение на продажните цени в строителството, преобладаващата част от мениджърите в сектора предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца. Националната статистика отчита през февруари понижаване с 1,3 пункта на съставния показател "бизнес климат в търговията на дребно" след негова стабилизация през януари, като това влошаване се дължи на изместване на оценките на търговците на дребно за настоящото бизнес състояние на техните предприятия от "добри" към "задоволителни", което обаче е нормално след т.нар. "сезон на празнични покупки". Същевременно обаче прогнозите има за бизнес състоянието през следващите шест месеца са по-благоприятни, като е регистрирано подобрение и в очакванията има относно обема на продажбите през следващите шест месеца. Основните фактори, затрудняващи развитието на дейността в отрасъла, продължават да са свързани с конкуренцията в бранша, с несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене. По отношение на продажните цени в отрасъла преобладаващите очаквания на търговците на дребно са за тяхно известно повишение през следващите три месеца. През февруари съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" се увеличава с 0,5 пункта след солиден ръст с 3,5 пункта през януари, като това се дължи на благоприятните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на техните предприятия през следващите шест месеца.

Мненията им за настоящото търсене на услуги са по-резервирани, но в същото време техните очаквания за следващите три месеца се подобряват. И тук конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда остават като основни пречки за развитието на бизнеса в сектора. Относно продажните цени преобладаващите очаквания на мениджърите в сектора на услугите са те да останат без промяна през следващите три месеца. Резултатите от второто за настоящата година проучване на НСИ показват стабилизация на общия бизнес климат в страната недалеч от неговия 8-годишен връх, достигнат през юни 2016 година (най-високо ниво от края на 2008 година), като този индикатор продължава да се задържа трайно и над неговото дългосрочно осреднено ниво.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4547 |23.02.2017 Борисов щял да реши два проблема-административната тежест пред бизнеса и липсата на развит капиталов пазар . 2| 6013 |02.02.2017 Само във Фрог: Полицайка въртяла бизнес -мигранти срещу крадени коли . 0| 4185 |29.01.2017 Административната тежест към бизнеса намаляла със 121 млн. лв. . 3| 3946 |26.01.2017 Омбудсманът разкритикува в СОС бизнес плана на ”Топлофикация-София”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads