Реклама / Ads
3| 10835 |25.01.2011 НОВИНИ

Обявяват грипна епидемия в цяла България

.
Има вероятност до края на тази или началото на следващата седмица да бъде обявена грипна епидемия в цялата страна, Това съобщи началникът на отдел „Надзор на заразните болести” в Министерството на здравеопазването д-р Ангел Кунчев.
 
Характерните симптоми са силно главоболие, висока температура и отпадналост. Ако не отшумят за 2-3 дни, шансовете намаляват, предупреждават епидемиолозите

До момента грипна епидемия е обявена в областите Бургас, Враца, Шумен, Благоевград, Велико Търново, Перник, Кюстендил, Търговище, София област, София-град, общините Плевен, Пазарджик, Лом и Кърджали.

В област Кърджали също се очаква обявяване на грипна епидемия, обявиха от РИОКОЗ.

Днес на обед бе обявена грипна епидемия и във Видинска област и град Варна. Във Варненска област засега няма да се обявява епидемия.

По думите на д-р Кунчев характерната черта на грипа е, че заболеваемостта много бързо нараства, но и сравнително бързо спада. Д-р Кунчев посъветва хората да отидат веднага на лекар при съмнения за грип, като препоръча да се направи рентгенова снимка, за да се установи с точност заболяването.

Характерните симптоми за грипа са силно главоболие и висока температура, както и отпадналост. Проявите на горните дихателни пътища обаче не са много характерни и се появяват след 2-3 дни, отбеляза още специалистът. Ако симптомите не отшумят за 2-3 дни, веднага трябва да се потърси лекарска помощ.

Грипна ваканция е обявена във Варна от днес до петък включително, това съобщиха за Радио Варна от РИОКОЗ. В областта е обявена и грипна епидемия, тъй като заболелите са над 160 на 10 000 души. От общината уточниха, че отпадат учебните занятия и на учениците, които са втора смяна. На 31 януари ще се проведе ново заседание заради грипа и тогава ще бъде решено дали ваканцията ще бъде удължена.

От РИОКОЗ-Пловдив обявиха, че заради повишената заболеваемост всички училища на територията на област Пловдив и град Пловдив ще излязат в грипна ваканция от 26 януари до 31 януари 2011 година, съобщи д-р Ели Кунчева, началник на отдел "Противоепидемичен контрол". Грипна епидемия там обаче на този етап все още не е обявена. Продължава обявената от вчера предепидемична обстановка.

От днес всички училища в Благоевград, Видин и Кюстендилска област, общините Кърджали и Гоце Делчев, както и град Варна са в грипна ваканция, съобщава БНТ.

Ваканцията ще продължи до петък включително. Учениците се връщат в класните стаи чак другия вторник - 1 февруари, когато започва вторият срок.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4987 |25.01.2011 И в България имало сигнали за тероризъм . 13| 5257 |25.01.2011 80% от България рухват при силен трус . 45| 4840 |24.01.2011 Станишев: ЕП ще гледа България под лупа заради СРС-тата . 1| 5361 |24.01.2011 Учениците няма да отучват грипната ваканция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads