Реклама / Ads
1| 4354 |11.09.2020 НОВИНИ

Облачните технологии във финансовия сектор и изкуствения интелект, коментира Цветелина Пенкова на EUROFI в Берлин

.
Политическият сезон в Берлин бе открит тази седмица с престижното издание на EUROFI FINANCIAL FORUM 2020, организиран от Германското председателство на Съвета на ЕС. Възстановяването на европейската икономика след КОВИД-19, Брекзит, Банковият съюз, Съюзът на капиталовите пазари, Дигиталната трансформация бяха част от темите, които се дискутираха от финансовите министри от ЕС, представителите на Европейската комисия и Европейския парламент, ръководителите на централни банки и частния сектор.
 

Г-жа Цветелина Пенкова, член на Европейския парламент от Групата на социалистите и демократите, беше единственият представител от Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите, която беше поканена като говорител в конференцията. Тя участва в два панела - Европейските политики по отношение на употребата на данни и облачните технологии във финансовия сектор и Навлизането на изкуствения интелект във финансовия сектор.

 

В първия панел тя постави акцент върху необходимостта от допълнителна регулация на доставчиците на облачни технологии, в частност за финансовите услуги. Пенкова представи един от приоритетите на социалистите в Европейския парламент - въвеждането на данък върху цифровите услуги, тоест данъците трябва се плащат, там където се генерират приходите. Евродепутатът наблегна и върху необходимостта от ясни правила за конкуренция, по отношение на големите технологични компании, акумулиращи голямо количество данни в Европа, както и глобални стандарти за киберсигурност.

 

Във втория панел Цветелина Пенкова обърна внимание на предизвикателствата, пред които ни изправя изкуственият интелект, възможностите за регулация и етичните аспекти, които той обхваща. Тя подчерта, че е необходим разширен дебат и стратегия по отношение на бъдещето на труда и работниците, в условията на засилена дигитализация и роботизация, както и възможности за обучения и преквалификация. „Технологичните знания и умения са неразривна част от дигиталната трансформация и трябва да бъдат приоритет, както на политиците, така и на работодателите“, заключи Цветелина Пенкова в изказването си.

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5913 |18.05.2020 Илияна Йотова: Отговорността за финансовия министър се носи от премира . 5| 4643 |29.03.2020 Заради коронавируса се самоуби финансовият министър на германската провинция Хесен . 8| 4735 |28.02.2020 Горанов: Финансовият министър не следи за спазването на закона за хазарта . 16| 8964 |31.01.2020 Ген. Атанасов: Г-н премиерът да вземе главата на финансовия министър за несъбраните вземания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads