Реклама / Ads
38| 2411 |11.08.2023 НОВИНИ

Областната администрация се усуква за конкретен срок за преместването на МОЧА

.
Паметник на Съветската армия Източник: БГНЕС
С оглед на времето, което се изисква за приключване на процедурата, към днешна дата Областната администрация на София-град не може да се ангажира с конкретен срок в рамките на тази година за финализиране на преместването на Монумент ”Паметник на Съветската армия”. Това се посочва в съобщение на областната администрация.

Областната управа е изискала информация от различни институции по казуса. От отговора на Националната галерия става ясно, че евентуално експониране на елементи от монумента в Музея за изкуството от периода на социализма ще е възможно след изготвянето на множество допълнителни експертни оценки и анализи. Необходим е геофизически и геологически анализ на терена и подземната му част, за да се прецени дали монументът може да бъде стабилно поставен. Необходим е и инженерен проект.

По данни от Националната галерия, към момента не са ясни точният диаметър и точното тегло на част от орнаментите на паметника - данни, които задължително трябва да присъстват в проектната документация за изграждането на "Паметника на Съветската армия", информират от областната администрация.


Тази документация е била изискана от Столична община. От получения отговор става ясно, че необходимите книжа не са открити "след извършена служебна проверка в технически архив на направление "Архитектура и градоустройство", както и че има допустима процедура по възстановяването им.


Обърнато е и внимание на издадената заповед на главния архитект на столицата от март тази година за премахването на разместените и компрометирани облицовъчни плочи с надписа от Паметника, както и ограничаването на достъпа до обекта.


Спазвайки стриктно буквата на закона, както и поетите ангажименти пред жителите на града, областният управител на област София Вяра Тодева предприема необходимите действия за възстановяване на проектната документация на Паметника, както и за изследване на възможността скулптурните фигури и барелефи от монумента да бъдат експонирани на територията на Националната галерия, посочват от областната администрация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2518 |03.08.2023 Служителите от “Автомобилна администрация” протестират заради ниски заплати . 7| 2510 |02.08.2023 Ваня Григорова: Когато критикуваме администрацията, трябва да знаем, че проблемът винаги е политически . 4| 2592 |23.07.2023 Владислав Панев: С конституционните реформи ще променим структурата на ВСС и администрацията . 6| 2436 |21.07.2023 Служители на „Автомобилна администрация” излизат на протест, искат увеличение на заплатите с 50%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads