Реклама / Ads
0| 3560 |20.03.2020 НОВИНИ

ЕК обмисля идеята за общи ”коронаоблигации”

.
Урсула фонд дер Лайен
Разглеждаме всички финансови инструменти и каквото може да ни помогне, ще бъде използвано. Това се отнася и за т.нар. ”коронаоблигации” (coronabonds). Ако те помогнат и ако са правилно структурирани, ще бъдат използвани.
 

Това заявява председателят на ЕК Урсула фонд дер Лайен, пред германското радио Deutschlandfunk, цитирана от БНР.

 

Предложението беше направено от Италия.  Премиерът на Италия Джузепе Конте - страната, където починаха най-много от вирусната пандемия по света, призова за специални "коронавирусни облигации", или европейски гаранционен фонд, за да се помогне на държавите от ЕС да финансират здравните разходи и спасителните икономически програми.

 

„Европейската комисия е готова да разгледа възможността да подкрепи идеята за емитиране на общи дългови книжа в еврозоната, за да помогне на блока да преодолее огромното икономическо въздействие от коронавирусната пандемия", казва още Урсула фонд дер Лайен,  цитирана от  Ройтерс.

 

Комисарят по икономиката на ЕС Паоло Джентилони посочи в петък, че  Европейският механизъм за стабилност (ESM), известен като спасителният фонд на еврозоната, ще бъде в най-добрата позиция за издаване на подобни "корона облигации", необходими за финансиране на спешните мерки.

 

Облигациите "са пазарни операции и трябва да бъдат лансирани от финансови структури. Най-подходящият е ESM", заяви Джентилони пред RAI Radio 1.

Той добави, че все още няма решение, но "дискусиите трябва да продължат".

Идеята за "корона облигации", емитираните от ESM, има и подкрепата на някои политици от  Европейската централна банка, посочва източник на Ройтерс.

 

Агенцията напомня, че най-голямата икономика в блока - Германия се противопостави на емитирането на общи дългови книжа в еврозоната в разгара на финансовата криза през 2008 г., която доведе единната валута до ръба на колапса.

 

Попитана за предложението на Конте за съвместни облигации, Меркел каза по-рано тази седмица, че министрите на финансите в еврозоната обсъждат мерки в подкрепа на техните икономики, но не са достигнали до окончателни заключения. Германският финансов министър Олаф Шолц пък посочи, че държавите членки с по-високи нива на дълга трябва да имат фискална свобода за пакети от стимули.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3702 |17.03.2020 Позиция на общинските съветници от групата на ”БСП за България” в СОС . 11| 5583 |15.03.2020 Корнелия Нинова: Купонът наистина свърши, но и времето за общи приказки изтича . 0| 4256 |14.03.2020 Столична община със специална страница за COVID-19 . 0| 3525 |11.03.2020 За първи смъртен случай от коронавирус съобщи и Албания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads